Nauka w dobie COVID-19 – Kawa jako wspomagacz nauki?

redakcja
Brak energii, odczuwalne zmęczenie i mała motywacja do pracy są bardzo dobrze znane każdemu studentowi. Kawa wraz z zawartymi w niej składnikami aktywnymi (np. kofeina, kwas chlorogenowy, niacyna, magnez) może być wartościową formą uzupełnienia diety. Okazuje się, że w czasie pandemii, wielu uczniów i studentów zaczęło dokładniej przyglądać się temu produktowi. Dobra, ziarnista kawa, zaczyna wypierać tę rozpuszczalną.

Studencka kawa a pandemia COVID-19
Ponad 50% studentów biorących udział w badaniu z 2018 roku oznajmiło, że najchętniej spożywa kawę rozpuszczalną. Dane z ubiegłorocznego raportu GfK Polonia pokazują jednak zmianę tego trendu – tylko podczas pierwszego półrocza 2020 roku odnotowano wzrost sprzedaży kawy ziarnistej o 28,4%. Autorzy badania łączą ten fakt z nieustannie rosnącą popularnością automatycznych ekspresów do kawy. Podczas wspomnianych pierwszych sześciu miesięcy 2020 sprzedano o 11 tysięcy sztuk ekspresów więcej niż w tym samym okresie w roku 2019.

– Obecnie, rynek urządzeń do przyrządzania kawy oferuje wiele rozmaitych produktów. Przy tak dużej rozbieżności cen nie ma problemu, aby znaleźć funkcjonalny i wytrzymały ekspres bez zbędnego obciążenia budżetu domowego – zauważa Aurimas Vainauksas, CEO PrzyjacieleKawy.

Rosnąca popularność ziarnistej kawy może być także następstwem rozwoju branży e-commerce. Sprzedaż internetowa zwiększa dostęp do rozmaitych gatunków kaw ziarnistych, które różnią się od siebie m.in. krajem pochodzenia, metodami upraw czy stopniem palenia ziaren. Tak duży wybór pozwala studentom na znalezienie odpowiedniego dla nich produktu. Zwłaszcza że kawa kawie nierówna.

– Zawartość kofeiny w kawie jest nierozerwalnie powiązana z gatunkiem rośliny. Osoby poszukujące solidnego energetycznego kopa powinny sięgnąć po kawę typu Robusta, której działanie jest znacznie silniejsze niż popularnej Arabiki – tłumaczy CEO PrzyjacieleKawy.

W jaki sposób kawa może być pomocna podczas nauki zdalnej i studiów online?

  • polepsza samopoczucie
  • wzmaga czujność i skupienie
  • poprawia szybkość czasu reakcji
  • przypuszczalnie może mieć korzystny wpływ na pamięć

W kontekście kawy i wysiłku należy wspomnieć o tzw. kuloodpornej kawie. „Ketokawa” czyli czarna kawa z ekstra dodatkiem oleju MCT jest rekomendowana np. na blogu typu Przyjaciele Kawy. W obu przypadkach jest polecana jako naturalny sposób na radzenie sobie z rosnącym poziomem zmęczenia psychofizycznego. Osoby intensywnie uczące się oraz sportowcy mogą wykorzystać wysokotłuszczową kawę jako źródło dodatkowej energii. Przed przystąpieniem do nauki na kolejne kolokwium lub egzamin warto w pierwszej kolejności sięgnąć po taką filiżankę małej czarnej.

ŹRÓDŁO: PRZYJACIELEKAWY.PL

Czwarta fala już w Polsce?

Wideo

Materiał oryginalny: Nauka w dobie COVID-19 – Kawa jako wspomagacz nauki? - Polska Times

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
monikaaa

Miałam nawyk picia kawy jak tylko otworzyłam oczy, to nic że bolał mnie żołądek i zbierało na wymioty- kawa musiała być. Od niedawna przerzuciłam się na herbatę konopną CBG faktycznie wpływa dodatnio: żadnego uczucia zmeczenia, bólu żołądka itp. A pierwsza kawa ok 11 i to dla smaku bo nie jest mi niezbędna. Niestety przerzuciłam się na herbatę dopiero jak poczułam że organizm tego potrzebuje najlepsza herbate kupuje na konopiafarmacja

Dodaj ogłoszenie