Ta smaczna wędzonka posiada kształt mięśnia szynki, z którego jest wyprodukowana.
Prawdziwa szynka Jej powierzchnia ma barwę ciemnobrązową. Natomiast barwa mięsa w przekroju jest różowa i możemy łatwo dostrzec rysunek układu mięśni zgodny z budową anatomiczną szynki.
- Smak i zapach są oczywiście charakterystyczne dla szynki z mięsa wieprzowego, peklowanej, wędzonej i parzonej. Bez trudu wyczuwalny jest zapach wędzenia, ale produkt pozostaje lekko soczysty – tłumaczy Paweł Szanduła, dyrektor ds. handlu w PPM TAURUS Pilzno.
Dawna receptura
Szynka swojska pilzneńska należy do grupy wędlin produkowanych w oparciu o stare, tradycyjne przepisy technologiczne.
- Surowcem do produkcji jest selekcjonowane mięso wieprzowe pochodzące z uboju tuczników hodowanych na Podkarpaciu, w którym leży gmina Pilzno – dodaje dyr. Szanduła.
Zdrowa żywność
Okolice Pilzna zapewniają doskonałe warunki dla produkcji zdrowej żywności, bowiem niemal w całości znajdują się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko – Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) i mimo bliskości dużych aglomeracji miejskich w gminie Pilzno nie ma możliwości na rozwój tzw. wielkiego przemysłu.
Ekologiczne uwarunkowania gminy pozwalają na kontynuację produkcji tradycyjnych wyrobów, których receptury i sposób wytwarzania przekazywane były od niepamiętnych czasów z dziada pradziada.
Siła tradycji - Szansę tę wykorzystuje Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. w Pilznie, które będąc nowoczesnym zakładem, o wymaganym przez UE standardzie techniczno-sanitarnym, potrafi kontynuować stare tradycje rzeźnickiego rzemiosła, sprawdzone przez właściciela i jego ojca.
Szynka swojska pilzneńska produkowana jest w sposób tradycyjny, wg którego dawniej na wsi, w okolicach Pilzna, produkowano wyroby domowe, inaczej zwane swojskimi.
Szynki „jak na prywatce”
W procesie produkcji wykorzystywana jest wiedza i praktyka, zdobywane przez wiele lat przez właściciela i pracowników zakładu, zamawianych w Pilznie i okolicach do tzw. świniobicia. Szynki „jak na prywatce” wykrawane są ręcznie i peklowane przez kilka dni metodą zalewową z zastosowaniem niewielkiej ilości soli i jedynie dla koloru, środka peklującego.
- Szynka swojska pilzneńska produkowana jest z jednego mięśnia szynki. W produkcji nie stosuje się żadnych zamienników i substancji wspomagających, ani też dodatków funkcjonalnych. Szynka jest krucha, soczysta, ale nie wodnista i zawiera dużą ilość czystego białka mięsa. Wędzenie odbywa się w tradycyjnych komorach wędzarniczych, bezpośrednio nad ogniem paleniska. Dym wytwarzany jest przez spalanie ręcznie przygotowanych szczap z drewna olchy - wyjaśnia dyr. Szanduła.
Kontakt:
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o.
39-220 Pilzno, ul. Legionów 58,
tel.14/ 670-61-31
www.stan-taurus.com.pl
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 66 lat i odstawia takie rzeczy! Ostrowskiej pozazdrości niejedna nastolatka [ZDJĘCIA]
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć