Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

NDP 2011: Kurczak i elementy drobiowe

Józef Lonczak
Fot. Archiwum
Fot. Archiwum
Znane od lata Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drob Sp. z o.o. zgłosiły do naszego konkursu markowy produkt, a jest nim kurczak i elementy drobiowe.

Atutem kurczaków z Res-Drobu jest to, że pochodzą one z jednego z najczystszych ekologicznie regionów Polski, czyli z Podkarpacia.

Pod nadzorem Wszyscy doskonale wiemy, że wysokiej jakości produkt końcowy może powstać tylko z dobrego surowca. Nic zatem dziwnego, że fermy dostarczające do Res-Drobu kurczaki są objęte stałym nadzorem sanitarnym i weterynaryjnym. To w połączeniu z odpowiedzialnością hodowców sprawia, że kurczaki pochodzą od najlepszych. Chcąc uzyskać dobre wyniki, Res-Drob współpracuje tylko z tymi hodowcami, którzy legitymują się certyfikatami jakości oraz kierują się zasadami uczciwego kupiectwa.

Ścisła współpraca z dostawcami pozwoliła wypracować standardy chowu kurcząt spełniające rygorystyczne normy unijne. Rzeszowski Res-Drob sprawuje nadzór nad każdą fazą produkcji, począwszy od pisklęcia aż do gotowej tuszki.

 

Technologia XXI wieku Mając tak dobry surowiec, należy go właściwie przetworzyć. Zapewnia to najnowocześniejszy proces technologiczny, w tym ciągły, powietrzno-natryskowy system schładzania. Oczywiście Res-Drob wdrożył system jakości HACCP.

- Mamy też brytyjski certyfikat BRC i IFS, co stawia nas wśród najlepszych, a w zakładzie pracujemy pod stałym nadzorem lekarzy weterynarii. Dzięki temu odbiorcy krajowi i zagraniczni mają pewność, iż są to produkty o doskonałych walorach smakowych i kulinarnych. Produkcja odbywa się na nowoczesnej, zmechanizowanej linii holenderskiej firmy Systemate i duńskiego Linco – mówi Katarzyna Nitkiewicz-Wójcik pełnomocnik Res-Drob ds. jakości.

 

Powietrzno-natryskowy system schładzania tuszek w Res-Drobie (preferowany przez UE) zapewnia temperaturę + 4 st. C. Potem tuszki trafiają do komór o temp. od –2 do +2 st. C, co sprawia, że zachowują one świeżość i są trwałe mikrobiologicznie.

Dietetyczne mięso Skład chemiczny mięsa drobiowego (duża zawartość białka i niska tłuszczu) stawia tuszki kurcząt oraz ich przetwory w grupie wyrobów dietetycznych. Drób jest bazą wielu typowych dań, z jakich słynie nasza kuchnia. Od dawna drób gości na naszych stołach, a to ze względu na dużą wartość odżywczą i walory smakowe.

Mięso z drobiu jest delikatne, smaczne oraz lekkostrawne, a ponadto wymaga jedynie krótkiej obróbki termicznej.

Mięso z drobiu to wysokowartościowy surowiec dla gastronomii, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Jest soczyste, kruche, miękkie, a po obróbce cieplnej ma lepszy smak i zapach. Zawiera też mniej tkanki łącznej, co czyni je lekkostrawnym. Niska zawartość czerwonego barwnika w mięśniach sprawia, że mięso drobiowe określane jest mianem mięsa białego.

 

Prestiżowy Res-Drob W 2009 r. RZD Res-Drob dołączyły do prestiżowego rankingu „Gazele Biznesu” prowadzonego przez „Puls Biznesu”. W 2011r. firma znazła się w rankingu przedsiębiorców Podkarpacia „Złota 100 Nowin.” W czerwcu 2011 w branżowym dwumiesięczniku „The Specialist” ukazał się artykuł z okazji 60-lecia istnienia RZS Res-Drob

Spółka Res-Drob jest znana nie tylko w regionie, ale też w Polsce i w Europie, gdyż wyroby rzeszowskiego Res-Drobu sa także eksportowane m.in. do Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Niemiec i Czech.

Plany rozwoju Firma działa na rynku od 1951 r., dzięki temu marka Res-Drob ma już ugruntowaną pozycję na rynku. W planach jest budowa nowoczesnego zakładu produkcyjnego, a tym samym zwiększenie produkcji.

Być najbardziej progresywnym, profesjonalnym oraz innowacyjnym dostawcą drobiu na europejskim rynku” to wizja Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res-Drob Sp. z o.o.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24