Atutem kurczaków z Res-Drobu jest to, że pochodzą one z jednego z najczystszych ekologicznie regionów Polski, czyli z Podkarpacia.
Pod nadzorem Wszyscy doskonale wiemy, że wysokiej jakości produkt końcowy może powstać tylko z dobrego surowca. Nic zatem dziwnego, że fermy dostarczające do Res-Drobu kurczaki są objęte stałym nadzorem sanitarnym i weterynaryjnym. To w połączeniu z odpowiedzialnością hodowców sprawia, że kurczaki pochodzą od najlepszych. Chcąc uzyskać dobre wyniki, Res-Drob współpracuje tylko z tymi hodowcami, którzy legitymują się certyfikatami jakości oraz kierują się zasadami uczciwego kupiectwa.
Ścisła współpraca z dostawcami pozwoliła wypracować standardy chowu kurcząt spełniające rygorystyczne normy unijne. Rzeszowski Res-Drob sprawuje nadzór nad każdą fazą produkcji, począwszy od pisklęcia aż do gotowej tuszki.
Technologia XXI wieku Mając tak dobry surowiec, należy go właściwie przetworzyć. Zapewnia to najnowocześniejszy proces technologiczny, w tym ciągły, powietrzno-natryskowy system schładzania. Oczywiście Res-Drob wdrożył system jakości HACCP.
- Mamy też brytyjski certyfikat BRC i IFS, co stawia nas wśród najlepszych, a w zakładzie pracujemy pod stałym nadzorem lekarzy weterynarii. Dzięki temu odbiorcy krajowi i zagraniczni mają pewność, iż są to produkty o doskonałych walorach smakowych i kulinarnych. Produkcja odbywa się na nowoczesnej, zmechanizowanej linii holenderskiej firmy Systemate i duńskiego Linco – mówi Katarzyna Nitkiewicz-Wójcik pełnomocnik Res-Drob ds. jakości.
Powietrzno-natryskowy system schładzania tuszek w Res-Drobie (preferowany przez UE) zapewnia temperaturę + 4 st. C. Potem tuszki trafiają do komór o temp. od –2 do +2 st. C, co sprawia, że zachowują one świeżość i są trwałe mikrobiologicznie.
Dietetyczne mięso Skład chemiczny mięsa drobiowego (duża zawartość białka i niska tłuszczu) stawia tuszki kurcząt oraz ich przetwory w grupie wyrobów dietetycznych. Drób jest bazą wielu typowych dań, z jakich słynie nasza kuchnia. Od dawna drób gości na naszych stołach, a to ze względu na dużą wartość odżywczą i walory smakowe.
Mięso z drobiu jest delikatne, smaczne oraz lekkostrawne, a ponadto wymaga jedynie krótkiej obróbki termicznej.
Mięso z drobiu to wysokowartościowy surowiec dla gastronomii, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Jest soczyste, kruche, miękkie, a po obróbce cieplnej ma lepszy smak i zapach. Zawiera też mniej tkanki łącznej, co czyni je lekkostrawnym. Niska zawartość czerwonego barwnika w mięśniach sprawia, że mięso drobiowe określane jest mianem mięsa białego.
Prestiżowy Res-Drob W 2009 r. RZD Res-Drob dołączyły do prestiżowego rankingu „Gazele Biznesu” prowadzonego przez „Puls Biznesu”. W 2011r. firma znazła się w rankingu przedsiębiorców Podkarpacia „Złota 100 Nowin.” W czerwcu 2011 w branżowym dwumiesięczniku „The Specialist” ukazał się artykuł z okazji 60-lecia istnienia RZS Res-Drob
Spółka Res-Drob jest znana nie tylko w regionie, ale też w Polsce i w Europie, gdyż wyroby rzeszowskiego Res-Drobu sa także eksportowane m.in. do Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Niemiec i Czech.
Plany rozwoju Firma działa na rynku od 1951 r., dzięki temu marka Res-Drob ma już ugruntowaną pozycję na rynku. W planach jest budowa nowoczesnego zakładu produkcyjnego, a tym samym zwiększenie produkcji.
Być najbardziej progresywnym, profesjonalnym oraz innowacyjnym dostawcą drobiu na europejskim rynku” to wizja Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res-Drob Sp. z o.o.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?