Nie możesz doczekać się Bożego Narodzenia? Poznaj wyjątkowe przepisy na wykwintne potrawy i desery z Kuchni Lidla

Materiał powstał we współpracy z Lidl Polska
Udostępnij:
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie. Dla wielu to najpiękniejszy oraz najpyszniejszy okres w ciągu całego roku. Czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę wszystkim smakoszom umilić mogą wyjątkowe przepisy z najnowszej świątecznej gazetki Lidla. Zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu, wypróbuj wyjątkowe dania, które stworzysz, dzięki pysznym produktom najwyższej jakości, które znajdziesz w świątecznej ofercie sklepów Lidl.

W treści tego artykułu umieszczone są tzw. linki afiliacyjne naszych partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów.

Okres bożonarodzeniowy to także czas odwiedzin, biesiadowania przy stole oraz smakowitych chwil w gronie rodziny i przyjaciół. Szukasz nietypowych pomysłów na dania, które możesz podać gościom na bożonarodzeniowym przyjęciu? A może chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub drugą połówkę nowymi smakami? W poniższym materiale znajdziesz przepisy na wyśmienite potrawy z Kuchni Lidla, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych koneserów kuchni.

Pomysł na przystawkę: Sałatka z rucoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola

Co powiesz na połączenie wyrazistej rucoli, rozpływającej się w ustach mozzarelli oraz włoskiej szynki bresaola? Przedstawiamy przystawkę idealną! Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • rukola – 150 g,
  • ser mozzarella – 200 g,
  • szynka wołowa bresaola – 100 g,
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • sól – do smaku,
  • krem balsamiczny – 2 łyżki,
  • pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę odsączamy i kroimy w słupki. Pokrojone kawałki sera owijamy plasterkami szynki.
  2. Roladki smażymy po minucie, z każdej strony na łyżce oliwy.
  3. Na talerzu umieszczamy rucolę, a następnie układamy na niej roladki.
  4. Gotowe danie polewamy sosem z 3 łyżek oliwy, kremu balsamicznego, szczypty soli i pieprzu.

tekst alternatywny

Więcej przepisów na wyjątkowe przystawki znajdziesz w Kuchni Lidla.

Wyjątkowa grzybowa, czyli kremowa zupa z pieczonymi grzybami

Chociaż na wielu wigilijnych stołach już niebawem zagości zupa grzybowa, zimową porą warto skusić się na przygotowanie jej na obiad w wyrafinowanej, kremowej wersji. Potrzebne składniki:

  • pierś kurczaka – 600 g,
  • ryż jaśminowy – 1 szklanka,
  • marchew – 2 szt.,
  • seler naciowy – 2 łodygi,
  • cebula – 1 szt.,
  • bulion drobiowy – 1,5 l,
  • szpinak – 2 garście,
  • natka pietruszki – 3 łyżki,
  • śmietana 18% – 100 g,
  • starty parmezan – ⅓ szklanki,
  • masło – 3 łyżki,
  • krojone mrożone prawdziwki – 300 g,
  • rozmaryn – 3 gałązki,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • sól – do smaku,
  • pieprz – do smaku,
  • olej słonecznikowy – 50 ml.

Sposób przygotowania:

  1. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania rozmrażamy prawdziwki.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy przez 5 minut piersi kurczaka.
  3. Dodajemy ryż, pokrojoną marchew, seler i cebulę. Całość smażymy ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Następie gotujemy 30 minut pod przykryciem.
  4. Wyjmujemy i kroimy kurczaka, ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak oraz przyprawy: sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Całość gotujemy przez 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody.
  5. Grzyby wraz z masłem, plastrami czosnku, rozmarynem, solą i pieprzem pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez ok. 25-30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 220°C.
  6. Do misek wykładamy grzyby i zalewamy zupą.

tekst alternatywny

Szukasz inspiracji na nietypowy obiad? Odwiedź Kuchnię Lidla.

Przepis na prosty i szybki obiad: Kurczak w sosie pesto

Danie z kurczakiem w nowej, zielonej odsłonie? Sięgnij po przepis na aromatycznego kurczaka w sosie pesto. Przygotuj:

KURCZAK

  • piersi kurczaka – 2 szt.,
  • mąka pszenna – 2 łyżki,
  • sól i pieprz – do oprószenia mięsa,
  • oliwa z oliwek.

SOS PESTO

  • śmietana 30% – 300 ml,
  • bulion drobiowy – ¾ szklanki,
  • mąka pszenna – 1 łyżka,
  • masło – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • parmezan – 160 g,
  • świeża bazylia – 1 garść,
  • zielone pesto – ½ szklanki,
  • sól i pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy tak, by powstały cztery filety. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
  2. Piersi kurczaka obsmażamy na oliwie na złoty kolor, następnie przekładamy je na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
  3. Na patelni, na której smażył się kurczak, rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, aż się zarumieni, po czym dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodajemy starty parmezan oraz zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
  5. Do sosu pesto przekładamy usmażonego kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut.
  6. Kurczaka dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
  7. Podajemy z ryżem, makaronem lub gnocchi.

tekst alternatywny

Zgarnij przepisy na pyszne i proste desery.

Przepis na szybki deser: Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini

Przepis na szybki deser z sezonowymi owocami? Idealną propozycją będzie Tiramisu z duszonymi jabłkami oraz dodatkiem włoskich ciasteczek cantuccini. Składniki:

  • jabłka – 3 szt.,
  • cukier puder – 50 g (trochę zostawiamy do dekoracji),
  • śliwki w syropie – 600 g,
  • laska wanilii – 1 szt.,
  • serek mascarpone – 200 g,
  • masło – 80 g,
  • mleko – 50 ml,
  • sok jabłkowy – 150 ml,
  • ciasteczka cantuccini – 100 g,
  • słupki migdałowe – 60 g,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • cynamon – ½ łyżeczki,
  • rum – do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki.
  2. Na patelni podgrzewamy masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i cynamon. Następnie dusimy przez ok. 3 minuty, dodajemy sok jabłkowy i gotujemy aż do miękkości.
  3. Odsączone z syropu śliwki drobno kroimy. Można dodać odrobinę rumu.
  4. Do miski dodajemy mascarpone, wydrążone ziarenka wanilii, cukier puder, mleko i tartą skórkę z pomarańczy. Wszystko ucieramy na gładką masę.
  5. Do rozgniecionych widelcem duszonych jabłek dodajemy słupki migdałowe.
  6. Do szklanek lub pucharków dodajemy warstwę duszonych jabłek, śliwek, masy z mascarpone oraz pokruszonych ciasteczek cantuccini. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

tekst alternatywny

Po więcej pysznych przepisów z Kuchni Lidla zajrzyj do gazetki z przepisami z użyciem produktów DELUXE i BELBAKE.

Materiał oryginalny: Nie możesz doczekać się Bożego Narodzenia? Poznaj wyjątkowe przepisy na wykwintne potrawy i desery z Kuchni Lidla - Polska Times

Dodaj ogłoszenie