MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Nie tylko zupa z pokrzywy. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne dania z ogrodowych „chwastów” i innych dzikich roślin. Zobacz, co zrobić

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Zobacz również

Absolwenci Centrum Kształcenia dla Dorosłych odebrali świadectwa i wyróżnienia

Absolwenci Centrum Kształcenia dla Dorosłych odebrali świadectwa i wyróżnienia

W Głogowie zorganizują międzynarodowe biznesowe spotkanie: Energy Industry Mixer

NOWE
W Głogowie zorganizują międzynarodowe biznesowe spotkanie: Energy Industry Mixer

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona