Spis treści
Pierwsze objawy dny moczanowej łatwo pomylić z osłabieniem odporności
Artretyzm to podstępna choroba, która początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero w momencie odłożenia się w stawach kryształów kwasu moczowego. Podagrę rozpoznaje się podczas badania kwasu moczowego we krwi, gdy jego stężenie jest wyższe niż 7,0 mg/dl. Artretyzm często wykazuje niespecyficzne dolegliwości, dlatego sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę.
Te objawy mogą oznaczać dnę moczanową
Czym jest dna moczanowa? Przyczyny i czynniki ryzyka rozwoju podagry
Dna moczanowa (podagra lub artretyzm) to schorzenie, polegające na odkładaniu się złogów kryształów moczanowych w stawach, ścięgnach, więzadłach, a nawet w nerkach. Wyróżnia się dwie przyczyny rozwoju tego schorzenia – pierwotną i wtórną.
Pierwotna, to genetycznie uwarunkowany nieprawidłowy metabolizm kwasu moczowego, natomiast wtórna zazwyczaj jest wynikiem choroby, w tym łuszczycy, białaczki lub niewydolności nerek. Dodatkowo dna moczanowa może pojawić się jako skutek radioterapii oraz przewlekłego stosowania niektórych leków.
Szacuje się, że w Polsce podagra dotyczy ponad 400 tys. osób, a mężczyźni chorują nawet 10 razy częściej niż kobiety.
Wśród głównych czynników ryzyka rozwoju dny moczanowej można wymienić:
- stosowanie leków moczopędnych,
- nadużywanie alkoholu,
- przewlekłe odwodnienie,
- częste przyjmowanie aspiryny,
- dieta bogata w puryny.
Jakich produktów należy unikać przy dnie moczanowej?
Osoby chore na dnę moczanową lub znajdujące się w grupie ryzyka powinny unikać produktów, które są bogate w puryny, do których należą:
- tłuste i wędzone mięso ryb, głównie łososia, sardynek, makreli i śledzi,
- owoce morza, w tym krewetki, małże, homary,
- cielęcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna,
- konserwy mięsne,
- wywary kostne i mięsne,
- słonina, smalec,
- warzywa – rabarbar, szpinak, papryka, brokuły, kalafior, brukselka, por i kukurydza,
- nasiona roślin strączkowych – soja i zielony groszek,
- kawa oraz kakao.
Warto pamiętać, że najlepszym sposobem na pozbycie się znacznej ilości puryn jest podwójne gotowanie. Ten rodzaj obróbki polega na gotowaniu produktu przez 20-30 minut, po czym wodę wylewa się, a produkt ponownie zagotowuje się w świeżej wodzie.
Uzupełnij domową apteczkę

Flaem Nuova
FLAEM Lella la Coccinella Inhalator dla dzieci Przyjaciółka ...

Nature Solution
DUŻY TERMOFOR PESTKI WIŚNI WAFELEK MUSZTARDOWY DUŻY CHERRY PAD ...

Pani Teresa
PANI TERESA® PT 0302 Opaska elastyczna stawu skokowego - taśma ...

Klimuszko
Klimuszko Dermaticus Mazidło na skórę w okolicy stawów i ...

Beurer
Beurer BC 28
Bluetooth:nie;Dokładność pomiaru ciśnienia:+/- 3 m…

Beurer
Beurer TL 100
Automatyczne wyłączenie :tak;Funkcje dodatkowe:apl…

Beurer
Beurer BM 58
Bluetooth:nie;Dokładność pomiaru ciśnienia:+/- 5%;…

Sirowa
SIROWA POLAND SP. Z O.O. PIC AQUABLOC POOPERACYJNY PLASTER ...

Pani Teresa
PANI TERESA PT 0109 Jednostronny pas pachwinowy z pelotą

Beurer
Beurer HK 49
Automatyczne wyłączenie:tak;Długość kabla zasilają…

Tech-Med
Tech-Med TMA-VOICE 2
Bluetooth:nie;Dokładność pomiaru ciśnienia:+/- 3%;…

Tech-Med
Tech-Med TM-PX30
Automatyczne wyłączenie :tak;Dokładność pomiaru pu…

homedics
PX-101 Pulsoksymetr na palec HOMEDICS
pulsoksymetr palcowy homedics delikatnie zaciska s…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Jak żołnierz dawca ratuje ludzkie życie