Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owsianka budyniowa na deser. Poznaj przepis na kremowy przysmak z płatkami owsianymi. Aż trudno się od niej oderwać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszna owsianka budyniowa znakomicie smakuje podana z rozkruszonymi orzechami lub sezonowymi owocami.
Pyszna owsianka budyniowa znakomicie smakuje podana z rozkruszonymi orzechami lub sezonowymi owocami. Getty Images/Lilechka75/zdjęcie ilustracyjne
Aksamitna owsianka budyniowa to źródło prawdziwej przyjemności. Idealny przepis na deser, który wyróżnia się dodatkową porcją błonnika. Smak klasycznej owsianki został urozmaicony kremowym budyniem śmietankowym. Poznaj prosty przepis na domową owsiankę budyniową.

W skrócie

Smakosze lubiący owsianki i budyń nie muszą już wybierać spośród dwóch przysmaków. Z powodzeniem łączę je w owsiankę budyniową. Proponuję zajadać się najsmaczniejszą wersją podawaną z prażonymi jabłkami lub borówkami amerykańskimi. Jeśli nie chcesz rano tracić czasu, to proponuję zrobić nocną owsiankę budyniową. Wystarczy proponowane przeze mnie składniki wymieszać w miseczce, odstawić wieczorem do lodówki i rano podgrzać przed spożyciem.

Owsianka budyniowa – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki ugotowanego budyniu śmietankowego.

Dodatki:

  • sezonowe owoce,
  • orzechy,
  • nasiona chia.

Jak zrobić owsiankę budyniową?

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku o grubym dnie zagotowałam mleko z masłem.
  2. Następnie dodałam miód, choć można go całkowicie pominąć.
  3. Gdy mleko zacznie delikatnie wrzeć, dodałam płatki owsiane, ekstrakt waniliowy i cynamon.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  5. Płatki owsiane gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
  6. Często mieszałam, aż płatki owsiane stały się miękkie, napęcznieją i zagęszczą mleko.
  7. Pod koniec gotowania owsianki dodałam do niej ugotowany wcześniej budyń i dokładnie wymieszałam.
  8. Owsiankę budyniową przelałam do miski i ozdobiłam świeżymi owocami.
  9. Taka owsianka budyniowa najlepiej smakuje na gorąco, tuż po ugotowaniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Owsianka budyniowa na deser. Poznaj przepis na kremowy przysmak z płatkami owsianymi. Aż trudno się od niej oderwać - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24