W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w środę odbyła się konferencja pt. ,,Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności w krótkich łańcuchach dostaw - wyzwaniem najbliższych lat”, w której uczestniczyło ponad 250 kobiet z całego Podkarpacia.
Uroczyste otwarcie spotkania rozpoczęło się od życzeń Roberta Pieszczocha, dyrektora PODR, który nie tylko podziękował paniom za nieoceniony wkład pracy włożony w życie rodzinne i zawodowe, ale też życzył wielu sukcesów i spełnienia marzeń.
Życzenia złożyła również Ewa Leniart, wojewoda podkarpacki i Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej.
- Kobieta jest wyjątkowa i chociaż zmieniają się czasy wciąż odgrywa bardzo ważną rolę - podkreślała wojewoda podkarpacka. - Kobiety muszą łączyć pracę zawodową z misją wychowawczą. Potrafią zrealizować każde zadanie.
Wojewoda podkarpacka życzyła paniom, aby spełniły się ich wszystkie plany osobiste i zawodowe.
- Kobiety muszą być silne, bo czasy są niespokojne i przynoszą dużo wyzwań - mówiła Ewa Leniart. - Życzę paniom wielkiej determinacji w realizacji wszystkich przedsięwzięć.
Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, zaznaczał, że to dzięki paniom odbywają się wszystkie uroczystości w regionie.
- A mężczyźni chodzą najedzeni i wyprasowani - uśmiechał się prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej i razem z innymi mężczyznami obecnymi na spotkaniu wręczał kwiaty i prezenty wszystkim uczestniczkom spotkania.
Program konferencji bardzo spodobał się paniom. Była m.in. prezentacja dobrych nawyków niemarnowania żywności. Panie poznały sposoby, które warto wykorzystać w kuchni.
- Staram się planować menu na cały dzień i idąc na zakupy zawsze zabieram z sobą listę - radził Paweł Gradowski, pasjonat kuchni polskiej, a także finalista 5. edycji MasterChef. - Nie możemy chodzić na zakupy na głodniaka, bo wtedy kupimy wiele niepotrzebnych nam produktów.
Paweł Gradowski zdradził również uczestniczkom spotkania swój sprawdzony przepis na tatara z łososia.
- Przepyszna przekąska - zapewniały jednogłośnie panie i dopytywały o recepturę.
Urszula Binduga, prodziekan ds. kierunku dietetyka Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, zaprezentowała wykład „Nie wyrzucaj - wykorzystaj! Niekonwencjonalne wykorzystanie odpadów żywności w dietetyce i kosmetologii”.
- Z resztek po wielu produktach spożywczych można zrobić użytek. Dawniej było to normą - poprzednie pokolenia korzystały z darów natury do końca - mówiła Urszula Binduga i przekazywała, co można zrobić m.in. z łupiny orzechów włoskich, pestek awokado, arbuza, winogron, jabłek.
Niespodzianką dla uczestników konferencji był występ Krzysztofa Hanke, polskiego aktora i artysty kabaretowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji