Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Panie z całego regionu świętowały Dzień Kobiet w PODR w Boguchwale [ZDJĘCIA, WIDEO]

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Wideo
od 16 lat
Ponad 250 kobiet z całego Podkarpacia świętowało Dzień Kobiet w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Panie uczestniczyły również w ciekawej konferencji.

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w środę odbyła się konferencja pt. ,,Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności w krótkich łańcuchach dostaw - wyzwaniem najbliższych lat”, w której uczestniczyło ponad 250 kobiet z całego Podkarpacia.

Uroczyste otwarcie spotkania rozpoczęło się od życzeń Roberta Pieszczocha, dyrektora PODR, który nie tylko podziękował paniom za nieoceniony wkład pracy włożony w życie rodzinne i zawodowe, ale też życzył wielu sukcesów i spełnienia marzeń.

Życzenia złożyła również Ewa Leniart, wojewoda podkarpacki i Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej.

- Kobieta jest wyjątkowa i chociaż zmieniają się czasy wciąż odgrywa bardzo ważną rolę - podkreślała wojewoda podkarpacka. - Kobiety muszą łączyć pracę zawodową z misją wychowawczą. Potrafią zrealizować każde zadanie.

Wojewoda podkarpacka życzyła paniom, aby spełniły się ich wszystkie plany osobiste i zawodowe.

- Kobiety muszą być silne, bo czasy są niespokojne i przynoszą dużo wyzwań - mówiła Ewa Leniart. - Życzę paniom wielkiej determinacji w realizacji wszystkich przedsięwzięć.

Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, zaznaczał, że to dzięki paniom odbywają się wszystkie uroczystości w regionie.

- A mężczyźni chodzą najedzeni i wyprasowani - uśmiechał się prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej i razem z innymi mężczyznami obecnymi na spotkaniu wręczał kwiaty i prezenty wszystkim uczestniczkom spotkania.

Program konferencji bardzo spodobał się paniom. Była m.in. prezentacja dobrych nawyków niemarnowania żywności. Panie poznały sposoby, które warto wykorzystać w kuchni.

- Staram się planować menu na cały dzień i idąc na zakupy zawsze zabieram z sobą listę - radził Paweł Gradowski, pasjonat kuchni polskiej, a także finalista 5. edycji MasterChef. - Nie możemy chodzić na zakupy na głodniaka, bo wtedy kupimy wiele niepotrzebnych nam produktów.

Paweł Gradowski zdradził również uczestniczkom spotkania swój sprawdzony przepis na tatara z łososia.

- Przepyszna przekąska - zapewniały jednogłośnie panie i dopytywały o recepturę.

Urszula Binduga, prodziekan ds. kierunku dietetyka Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, zaprezentowała wykład „Nie wyrzucaj - wykorzystaj! Niekonwencjonalne wykorzystanie odpadów żywności w dietetyce i kosmetologii”.

- Z resztek po wielu produktach spożywczych można zrobić użytek. Dawniej było to normą - poprzednie pokolenia korzystały z darów natury do końca - mówiła Urszula Binduga i przekazywała, co można zrobić m.in. z łupiny orzechów włoskich, pestek awokado, arbuza, winogron, jabłek.

Niespodzianką dla uczestników konferencji był występ Krzysztofa Hanke, polskiego aktora i artysty kabaretowego.

Panie z całego Podkarpacia uczestniczyły w ciekawych wykładach i kulinarnym pokazie. Oczywiście były też kwiaty, upominki i mnóstwo życzeń od mężczyzn

Panie z całego regionu świętowały Dzień Kobiet w PODR w Bogu...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24