Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczeń zajączek z Gospodarstwa Rolnego w Górze Ropczyckiej Sp z o.o.

Ula Sobol
Pieczeń zajączek z Gospodarstwa Rolnego w Górze Ropczyckiej Sp z o.o.
Pieczeń zajączek z Gospodarstwa Rolnego w Górze Ropczyckiej Sp z o.o. to produkt zgłoszony do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie 2017. Pieczeń zajączek smakuje na zimno i na gorąco, jako danie obiadowe. Cieszy się dużą popularnością na weselach, jako wyrób na swojskim stole.

Pieczeń zajączek, pomimo swej nazwy, nie ma w swym składzie nic z zająca. Nazwa wywodzi się z przekazów regionalnych, kiedy to pieczeń wieprzowa po wypieczeniu przypominała „przyczajonego szarego zajączka”. Procedura wytwarzania zachowana jest niezmiennie od pokoleń (świeże mięso wieprzowe z własnego uboju i rozbioru, mielone bardzo drobno, po czym przyprawiane do smaku zwykłą solą, pieprzem i czosnkiem). Do mięsnego farszu dodawane są: jajko i tradycyjna bułka pszenna. Po dokładnym wymieszaniu składników mięso jest ręcznie masowane i formowane w porcje o wadze około 0,5 kg. Do środka wkłada się polędwiczkę wieprzową (najszlachetniejsze mięso wieprzowe). Na koniec zawija się mięso w tzw. welon, czyli naturalną błonę wieprzową, posypuje kminkiem i zapieka w piecu w temperaturze 150-180°C.

Dzięki naturalnym przyprawom potrawa zachowuje naturalny szarawy wygląd. „Zajaczek” zdobył wyróżnienia w konkursie „Najlepszy Produkt Podkarpacki” podczas Dni Otwartych Drzwi w PODR w Boguchwale w 2017 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24