Pieczeń zajączek, pomimo swej nazwy, nie ma w swym składzie nic z zająca. Nazwa wywodzi się z przekazów regionalnych, kiedy to pieczeń wieprzowa po wypieczeniu przypominała „przyczajonego szarego zajączka”. Procedura wytwarzania zachowana jest niezmiennie od pokoleń (świeże mięso wieprzowe z własnego uboju i rozbioru, mielone bardzo drobno, po czym przyprawiane do smaku zwykłą solą, pieprzem i czosnkiem). Do mięsnego farszu dodawane są: jajko i tradycyjna bułka pszenna. Po dokładnym wymieszaniu składników mięso jest ręcznie masowane i formowane w porcje o wadze około 0,5 kg. Do środka wkłada się polędwiczkę wieprzową (najszlachetniejsze mięso wieprzowe). Na koniec zawija się mięso w tzw. welon, czyli naturalną błonę wieprzową, posypuje kminkiem i zapieka w piecu w temperaturze 150-180°C.
Dzięki naturalnym przyprawom potrawa zachowuje naturalny szarawy wygląd. „Zajaczek” zdobył wyróżnienia w konkursie „Najlepszy Produkt Podkarpacki” podczas Dni Otwartych Drzwi w PODR w Boguchwale w 2017 roku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno nikt nie wywołał takiego poruszenia jak Cielecka. To zasługa młodszego partnera
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco
- Peretti po raz pierwszy na mieście od śmierci syna. Poszła do knajpy gwiazd [FOTO]