Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pokaz kuchni arabskiej i egipskiej w Rzeszowie

Beata Terczyńska
Dariusz Danek
Pokaz tradycji i zwyczajów kulinarnych kuchni arabskiej oraz egipskiej zorganizowali maturzyści z klasy "kucharz" z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie.

Pod okiem Mohameda Nasefa, kucharza pochodzącego z Kairu, wyczarowywali potrawy pełne aromatu szafranu, imbiru i cynamonu, jak zupa z języczków ptasich (rosół i makaron w kształcie języczków), sałatka tapule, kapusta po arabsku, kurczak po egipsku, paluszki z wołowiny mielonej, gulasz wołowy w pomidorach. Na deser 15 młodych kucharzy podało pierogi arabskie bakaliowe

- Kuchnia polska i orientalna to diametralnie różne smaki. Warto, by przyszli kucharze je poznali, nauczyli się przyrządzania tych potraw - mówi Anna Ulan, nauczyciel przedmiotów w ZSS w Rzeszowie.

Był też pokaz latte art, czyli sztuki malowania w kawie oraz carvingu, czyli rzeźbienia owoców i warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24