Temat nagrodzonej pracy to: "Autorska koncepcja Szlaku Kulinarnego SMAKI BIESZCZADÓW - metody promocji". Praca powstała pod kierunkiem prof. nadzw. dr hab. inż. Jana Krupy.
- Gdzie można w Bieszczadach posmakować lokalnego, tradycyjnego jedzenia? To częste pytanie zadawane przez turystów - twierdzi Justyna Czachara.
Pytanie to stało się bodźcem do napisania nagrodzonej pracy. Pani Justyna podkreśla, że wiele osób związanych z promocją tradycyjnych podkarpackich produktów, a nawet sami mieszkańcy nie umieli znaleźć na nie odpowiedzi.
- Pomyślałam, jak w takim razie, do owych produktów i potraw ma dotrzeć turysta? - mówi Justyna Czachara.
- Bieszczady to najczęściej odwiedzany przez turystów rejon Podkarpacia. Należy zadbać o to, by zwyczaje i tradycje mieszających tu niegdyś Bojków i Łemków nie zaginęły. Lokalne i tradycyjne kulinaria są jednymi z nielicznych, zachowanych do dzisiaj elementów dziedzictwa kulturowego tych terenów - podkreśla Justyna Czachara.
Autorka pracy uważa, że wykorzystanie tych faktów, może przyczynić się do stworzenia atrakcyjnej oferty turystycznej, jaką może być Szlak Kulinarny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?