Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pożywne muffiny jajeczne idealne na śniadanie. Wypróbuj przepis na wyjątkowy przysmak z piekarnika. Zrobisz je w 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe muffiny jajeczne można przygotować z dodatkiem papryki, cukinii i czosnku. To także sposób na wykorzystanie resztek wędliny.
Domowe muffiny jajeczne można przygotować z dodatkiem papryki, cukinii i czosnku. To także sposób na wykorzystanie resztek wędliny. Getty Images/Azurita/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste muffiny jajeczne z warzywami to znakomita przekąska, która urozmaici poranny posiłek. To ciekawsza forma podania omletu i zrobicie ją w jednej foremce wykorzystując sycące składniki. Do środka można dodać pokrojone plastry mozzarelli lub rozkruszyć fetę. Zobacz przepis na apetyczne babeczki jajeczne.

W skrócie

Sposobów na przygotowanie jajek na śniadanie jest co niemiara. Najczęściej zjadamy jajecznicę i omlety, te standardowe dania można podrasować tworząc muffiny jajeczne wymieszane z warzywami. Na spód można wyłożyć rozwałkowane kromki chleba lub plastry szynki, aby stały się bardziej sycące. Masę jajeczną można także doprawić czosnkiem i odrobiną tymianku, aby nadać im wyjątowego aromatu.

Muffiny jajeczne – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g świeżych liści szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 60 g sera feta lub mozzarelli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 6 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 plastry szynki,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 20 g posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić muffiny jajeczne?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza. Liście szpinaku trzeba dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  2. Cukinię i paprykę należy umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Fetę lub mozzarellę można rozrywać palcami na drobniejsze fragmenty, lub pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Szynkę należy pokroić w drobną kostkę.
  5. W szklanej misce należy rozmieszać jajka z solą, pieprzem, czosnkiem i szczypiorkiem.
  6. W formie na muffinki wysmarowanej olejem należy ułożyć warstwami szpinak, posiekaną cukinię i paprykę i dodać równomiernie rozłożoną szynkę.
  7. Warzywa należy zalać równomiernie masą jajeczną i piec przez 15 minut. Można także piec muffinki w foremkach silikonowych, aby łatwiej wyjąć upieczone babeczki.

Sposób podania

Muffinki jajeczne są także znakomitą przekąską, którą można zjeść na drugie śniadanie lub zabrać na lunch do pracy. Do babeczek jajecznych można podać lekką sałatkę i zjeść ją z kromkami chleba żytniego posmarowanego masłem. W takiej formie staną się pełnowartościowym posiłkiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne muffiny jajeczne idealne na śniadanie. Wypróbuj przepis na wyjątkowy przysmak z piekarnika. Zrobisz je w 20 minut - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24