Prezydent Węgier zachwycony Przemyślem

Dariusz Delmanowicz
Prezydent Solyoma podziwiał zaprezentowaną w salach uczelni "Panoramę Siedmiogrodzką”, wybitne dzieło polskich i węgierskich artystów.
Prezydent Solyoma podziwiał zaprezentowaną w salach uczelni "Panoramę Siedmiogrodzką”, wybitne dzieło polskich i węgierskich artystów. DARIUSZ DELMANOWICZ
Wątróbki gęsie w sosie cytrynowo-gruszkowym i mus malinowy to tylko niektóre specjały, którymi raczył się Laszlo Solyoma, prezydent Węgier i jego małżonka Erzsebet.

Prezydencka para dwa dni gościła w Przemyślu. Przebywający z oficjalną wizytą w Polsce Laszlo Solyoma w piątek uczestniczył w Forum Polsko-Węgierskim w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu. Wyznał, że nadsańskie miasto poznał już jako dziecko. W jego rodzinnym domu były bowiem czasopisma z czasu I wojny światowej, kiedy to Przemyśl słynął z potężnej twierdzy.

Nad grobami

W sobotę prezydent Węgier złożył kwiaty na Cmentarzu Austro-Węgierskim w Przemyślu. Spoczywają na nim m.in. żołnierze węgierscy polegli w walkach o Twierdzę Przemyśl.

Prezydent Solyoma podziwiał zaprezentowaną w salach uczelni "Panoramę Siedmiogrodzką", wybitne dzieło polskich i węgierskich artystów. Powstała 100 lat temu we Lwowie pod kierunkiem polskiego malarza Jana Styki. Przedstawia jedną z najsłynniejszych bitew węgierskiego powstania narodowego, stoczoną 11 marca 1849 roku przez wojska węgierskiego dowodzone przez gen. Józefa Bema. Do dziś zachowało się jedynie 30 fragmentów tego dzieła.

W Zamku Kazimierzowskim Laszlo Solyoma spotkał się z 200-osobową grupą przedstawicieli miast partnerskich z Polski i Węgier. Prezydent wspomniał, że nasz kraj zwiedzał kiedyś autostopem, a teraz jest szczęśliwy, że gości w sercu dawnej Galicji. Wizyta węgierskiego prezydenta uświetniła obchody Dnia Przyjaźni Polsko-Węgierskiej, uchwalonego przez parlamenty obu krajów.

Wątróbki i jesiotr

Prezydencka para była zachwycona położeniem i zabytkami Przemyśla. Noc z piątku na sobotę goście spędzili w zespole zamkowo-parkowym w Krasiczynie. Na kolację serwowano im wątróbki gęsie w sosie cytrynowo-gruszkowym, jesiotra w sosie ogórkowym, krem z borowików, pieczeń z sarny w sosie koniakowym i mus malinowy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie