Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły. Poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Paszczyny

Ula Sobol
Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły.
Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły. Krystyna Baranowska
Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły. Poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Paszczyny (gm. Dębica, powiat dębicki).

- Pacafoły to danie z ziemniaków, faszerowane białym serem - wyjaśniają panie z koła gospodyń wiejskich.

Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • 1 jajko.

Przepis na kluski ziemniaczane - pacafoły. Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Startą masę odcisnąć nad miską przez gazę. Płyn zostawić w misce, żeby odłączyła się skrobia. Ugotować ziemniaki, przecisnąć
w prasce i połączyć z wyciśniętymi ziemniakami, solą, jajkiem, obydwoma rodzajami mąki i skrobią powstałą po odlaniu wody. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Formować kuleczki ręką lub kłaść łyżeczką, za każdym razem maczając ją w gorącej wodzie. Gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu na durszlak delikatnie przelać zimną wodą.

Okrasa: Biały twaróg, stopiony boczek lub słoninka, może być klarowane masło, wszystko według smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24