Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Rożki francuskie

Ula Sobol
Rożki francuskie
Rożki francuskie Autorka przepisu
Rożki francuskie poleca Agata Gierula. - Ciasto nie jest słodkie, dlatego też można zrobić farsz na słono np. z kapusty, szpinaku bądź pieczarek - zapewnia autorka przepisu.

Składniki:

25 dag sera białego tłustego, 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 1 jajko, 1 szczypta soli.

Wykonanie:

Ser zmielić, dodać mąkę, jajo, masło (lekko podgrzane ale nie roztopione) oraz sól, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm, pokroić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć 1 i ½ łyżeczki nadzienia(dżemu, kremu lub czekolady), złożyć na róg. Brzegi zlepić za pomocą widelca. Można wierzch zmaczać w roztrzepanym białku i kolorowym grubym cukrze.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 min na kolor złoty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24