Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Serowe Fondue, czyli potrawa sprzyjająca integracji

Ula Sobol
Proponujemy kulinarne eksperymenty z żółtym serem na gorąco.
Proponujemy kulinarne eksperymenty z żółtym serem na gorąco. MSM Mońki
Fondue, ta popularna szwajcarska przekąska idealnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Jak wiadomo, nic tak nie integruje ludzi jak wspólne posiłki. A fondue jest o tyle wyjątkowe, że spożywa się je z jednego naczynia. Przepis na Serowe Fondue, poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

- 1 ząbek czosnku
- 400 g Sera Morskiego MSM MOŃKI
- 200 g Sera Gouda MSM MOŃKI
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wiśniówki
- pieprz świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa
- pieczywo pszenne pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Kociołek do fondue natrzeć przekrojonym na pół czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, dodać wino, sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając. Gdy ser się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną połączoną z wiśniówką. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Kociołek postawić na podgrzewaczu, aby lekko się gotował. Maczać kawałki pieczywa nabite na długi widelec w serowym fondue. Jeżeli masa jest za gęsta dodać wina, jeśli za rzadka, dodać sera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24