Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do serca i do zdrowia. Chałwa sezamowa z miodem i wanilią

Ula Sobol
- Moje propozycje przepisów to potrawy, których składniki działają nie tylko na kubki smakowe, ale zadbają też o zdrowie Twoje i ukochanej osoby - mówi Monika Homa
- Moje propozycje przepisów to potrawy, których składniki działają nie tylko na kubki smakowe, ale zadbają też o zdrowie Twoje i ukochanej osoby - mówi Monika Homa Archiwum Vega Zdrowie
- Moje propozycje przepisów to potrawy, których składniki działają nie tylko na kubki smakowe, ale zadbają też o zdrowie Twoje i ukochanej osoby - mówi Monika Homa, pasjonatka zdrowego odżywiania, która zdrowo gotować uczy na praktycznych warsztatach kulinarnych Poznaj Smak Zdrowia. - Papryczka chilli, imbir, miód, sezam, kakao, banany, daktyle - to także znane afrodyzjaki, czyli produkty, które rozbudzą Wasze ciało i zmysły.

Sezam, ze względu na zawartość selenu i cynku, jest polecany mężczyznom. Znajdziemy w nim także wapń, magnez, witaminę E i niezbędne kwasy tłuszczowe. Sezam to arabski symbol płodności. Miód jest nieodłącznym symbolem młodego małżeństwa, które przeżywa swój miesiąc miodowy. Zawiera dużą ilość mikroelementów, jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt, oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, a także kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód wzmacnia także serce. Wanilia to słynny afrodyzjak. Zarówno jej smak, jak i zapach podnoszą libido i wzbudzają pożądanie.

Składniki
300 g sezamu

2-3 łyżki miodu naturalnego (najlepiej od pszczelarza)

ekstrakt z wanilii

dodatki do wyboru: pistacje, kokos, kakao, rodzynki i inne

Wykonanie

Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy, cały czas mieszając, do uzyskania lekko złotego koloru i delikatnego zapachu chałwy. Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić sezamu, bo wtedy chałwa będzie miała gorzki smak. Gdy tylko ziarenka nabiorą złotego koloru, przesypujemy je do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy sezam jest już wystudzony, mielimy go, najlepiej w elektrycznym młynku dokawy, możemy spróbować też w blenderze kielichowym. Do gładko zmielonego sezamu dodajemy miód i dokładnie mieszamy aż do uzyskania klejącej masy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika lub silikonowych foremek i dokładnie ugniatamy, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Zachęcamy do wspólnego gotowanie, które może być świetnym pomysłem na spędzenie czasu razem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24