Tłusty Czwartek jest świętem, które uwielbiają niemal wszyscy. W tym dniu możemy rozkoszować się pączkami, faworkami i innymi smakołykami. Istnieje przesąd, że jeśli tego dnia nie skusimy się na te pyszności, grozi nam nieszczęście przez kolejny rok.
Gdzie tkwi tajemnica pysznych pączków?
- Sekretem idealnego pączka jest przede wszystkim użycie wysokiej jakości składników, staranne wyrobienie ciasta oraz smażenie na smalcu, a nie na jakiś fryturach, tłuszczach nie wiadomo jakiego pochodzenia. Istotne jest, aby pączek był dobrze wyrośnięty. Ciasto powinno być delikatne, sprężyste i z charakterystyczną, jasnozłotą obwódką dookoła oraz idealnie przyrumienione zarówno z wierzchu, jak i od spodu - zaznacza cukiernik Anna Paluch.
Normalny pączek ma około 350 - 400 kalorii. W Tłusty Czwartek ten przysmak możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
- Moje ulubione pączki to tradycyjne z nadzieniem różanym. W ofercie mam również pączki z wieloowocową marmoladą, z budyniem czy kremem pistacjowym- ostatnio bardzo popularne – mówi Anna Paluch.
- Wszystkie pączki wyrabiam ręcznie. Sama odważam i kręcę, a nadziewam po smażeniu. Nie dodaję do ciasta żadnych spulchniaczy czy ulepszaczy- wyjaśnia pani Ania.
Ile kosztuje pączek na Tłusty Czwartek 2024?
- W ubiegłym roku pączek z nadzieniem różanym kosztował u mnie 4 zł, a teraz już 5 zł. Wzrost ceny wynika zarówno z podwyżki cen produktów, energii elektrycznej, paliwa, jak i z wzrostu kosztów zatrudnienia pracowników. Pączek z budyniem – 7 zł, z czekoladą 8 zł, a z pistacją 11 zł - wylicza.
Przepis na pyszne pączki od pani Ani! Tradycyjne, lekkie i puszyste
Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Wyrobione pączki do wyrośnięcia odstawiamy na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną.
Przepis:
- 1,2 kg mąki
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 530 dag mleka
- 10 dag drożdży
- 10 dag masła
- 0,15 dag soku z cytryny
- szczypta soli
- 500 dag marmolady- nadzienie
- 1,5 kg smalcu do smażenia
Smacznego!
CZYTAJ TEŻ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Prywatne nagranie Sary James wyciska łzy z oczu. Oddała hołd ukochanej babci
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]