Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne smakołyki powalczą o medal

Antoni Adamski
Gronie wyróżnionych jest m.in. Józef Kiełtyka z Łężan k. Miejsca Piastowego, producent chleba staropolskiego (na zdjęciu z synem)
Gronie wyróżnionych jest m.in. Józef Kiełtyka z Łężan k. Miejsca Piastowego, producent chleba staropolskiego (na zdjęciu z synem) KRYSTYNA BARANOWSKA
Siedmiu regionalnych producentów żywności otrzymało dzisiaj w Urzędzie Marszałkowskim nominacje do tytułu "Polski producent żywności".

Są to: Józef i Marek Kiełtyka z Łężan za chleb staropolski, Rafał Dźwierzyński z Mrowli za tradycyjne wędliny, Andrzej Szarek z Widnej Góry za boczek wiejski, kiełbasę wiejską i szynkę swojską, Firma Taurus z Pilzna za golonkę podkarpacką, Hortino z Leżajska za mrożonkę warzywną z tortellini w sosie pieczarkowym, Izabela Szczęch z Rzeszowa za chleb sędziszowski żytni oraz Bogdan i Marek Kozubal (firma Fenetra) za kurczaka domowego w słoiku.

Po nominacjach wojewódzkich, ogólnopolski tytuł przyznawany jest w październiku na Targach Żywności Polagra w Poznaniu. W ubiegłym roku otrzymało go troje producentów z Podkarpacia: Anna Surmacz z Łańcuta za chleb sanacyjny, Paweł Krajmas Z Dukli za kiełbasę pradziadka oraz Alina Becla z Handzlówki za cynamonki.

Tytuł "Polskiego producenta żywności" (przyznawany od 1997 r.) jest najstarszym tego typu konkursem w kraju. Organizuje go Stowarzyszenie Eugeniusza Kwiatkowskiego razem z Departamentem Rolnictwa Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego. Dzięki konkursowi udało się wypromować wiele znakomitych, niedocenianych wcześniej produktów regionalnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24