Są to: Józef i Marek Kiełtyka z Łężan za chleb staropolski, Rafał Dźwierzyński z Mrowli za tradycyjne wędliny, Andrzej Szarek z Widnej Góry za boczek wiejski, kiełbasę wiejską i szynkę swojską, Firma Taurus z Pilzna za golonkę podkarpacką, Hortino z Leżajska za mrożonkę warzywną z tortellini w sosie pieczarkowym, Izabela Szczęch z Rzeszowa za chleb sędziszowski żytni oraz Bogdan i Marek Kozubal (firma Fenetra) za kurczaka domowego w słoiku.
Po nominacjach wojewódzkich, ogólnopolski tytuł przyznawany jest w październiku na Targach Żywności Polagra w Poznaniu. W ubiegłym roku otrzymało go troje producentów z Podkarpacia: Anna Surmacz z Łańcuta za chleb sanacyjny, Paweł Krajmas Z Dukli za kiełbasę pradziadka oraz Alina Becla z Handzlówki za cynamonki.
Tytuł "Polskiego producenta żywności" (przyznawany od 1997 r.) jest najstarszym tego typu konkursem w kraju. Organizuje go Stowarzyszenie Eugeniusza Kwiatkowskiego razem z Departamentem Rolnictwa Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego. Dzięki konkursowi udało się wypromować wiele znakomitych, niedocenianych wcześniej produktów regionalnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę