Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych

Małgorzata Froń
Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych
Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych K. Baranowska
Do 10 bm. producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową.

Pieniądze są wzięcia w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”. Jego głównym celem jest wparcie dla tych producentów i wytwórców.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, a jego partner - Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - odpowiada m.in. za część dotyczącą grantowania podkarpackich producentów. Działania są współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Wartość całego projektu to ponad 7 mln franków szwajcarskich, z których 2,6 mln jest w dyspozycji Stowarzyszenia „Pro Carpathia” (blisko 7,3 mln zł).

- Zasadniczym celem naszych działań jest wsparcie lokalnego rynku przedsiębiorców  działających w segmencie spożywczych wyrobów regionalnych i ekologicznych z terenu naszego województwa _– wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. _– Już ubiegłoroczny konkurs grantów zainteresował kilkunastu producentów, którzy wykorzystali przyznane środki na zakup maszyn, urządzeń, wykonali remonty czy modernizacje, a nawet zakupili specjalistyczny transport. Te prace pozwoliły nam stworzyć Klaster „Podkarpackie Smaki”, skupiającego właśnie takich wytwórców.

Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.
Zainteresowane osoby i firmy mogą ubiegać się o dofinansowanie w ramach funduszu grantowego mającego wspomóc produkcję wyrobów tradycyjnych. Z kolei  organizacje pozarządowe i jednostki samorządu terytorialnego mogą otrzymać granty na działania promujące wyroby w swoim otoczeniu, np. na organizację przedsięwzięć łączących tradycję kulinarną z przedsiębiorczością.

- Cały czas chodzi nam o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej, jak to często ma miejsce w dotychczas. Chcemy, aby lokalne produkty na stałe pojawiły się na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii – podkreślił prezes Staszewski.
Działające od ubiegłego roku Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie (Rynek 16, II piętro) ma charakter instytucji doradczo – szkoleniowej właśnie dla producentów.
System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją obejmą całe Podkarpacie.
Wszystkie potrzebne informacje o projekcie i grantach można znaleźć na stronie internetowej www.podkarpackiesmaki.pl.
 

Abonament RTV. Komu skarbówka może wejść na konto?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

ł
łukawiok

Zamierzam na licencji z Harty pędzić regionalną gorzałe w powiecie Rzeszowskim w krzakach nad Wisłokiem.
Jest to wysokiej klasy produkt regionalny znany nawet poza granicami Polski.
Czy dostanę bezzwrotną pomoc finansową ?

l
lasowiok

Czy grzybiorze i borowczorze z Glogoskich lasow moga liczyc na bezzwrotna pomoc finansowa ?

Dodaj ogłoszenie