Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych

Małgorzata Froń
Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych
Są pieniądze dla wytwórców produktów regionalnych K. Baranowska
Do 10 bm. producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową.

Pieniądze są wzięcia w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”. Jego głównym celem jest wparcie dla tych producentów i wytwórców.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, a jego partner - Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - odpowiada m.in. za część dotyczącą grantowania podkarpackich producentów. Działania są współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Wartość całego projektu to ponad 7 mln franków szwajcarskich, z których 2,6 mln jest w dyspozycji Stowarzyszenia „Pro Carpathia” (blisko 7,3 mln zł).

- Zasadniczym celem naszych działań jest wsparcie lokalnego rynku przedsiębiorców  działających w segmencie spożywczych wyrobów regionalnych i ekologicznych z terenu naszego województwa _– wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. _– Już ubiegłoroczny konkurs grantów zainteresował kilkunastu producentów, którzy wykorzystali przyznane środki na zakup maszyn, urządzeń, wykonali remonty czy modernizacje, a nawet zakupili specjalistyczny transport. Te prace pozwoliły nam stworzyć Klaster „Podkarpackie Smaki”, skupiającego właśnie takich wytwórców.

Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.
Zainteresowane osoby i firmy mogą ubiegać się o dofinansowanie w ramach funduszu grantowego mającego wspomóc produkcję wyrobów tradycyjnych. Z kolei  organizacje pozarządowe i jednostki samorządu terytorialnego mogą otrzymać granty na działania promujące wyroby w swoim otoczeniu, np. na organizację przedsięwzięć łączących tradycję kulinarną z przedsiębiorczością.

- Cały czas chodzi nam o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej, jak to często ma miejsce w dotychczas. Chcemy, aby lokalne produkty na stałe pojawiły się na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii – podkreślił prezes Staszewski.
Działające od ubiegłego roku Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie (Rynek 16, II piętro) ma charakter instytucji doradczo – szkoleniowej właśnie dla producentów.
System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją obejmą całe Podkarpacie.
Wszystkie potrzebne informacje o projekcie i grantach można znaleźć na stronie internetowej www.podkarpackiesmaki.pl.
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24