Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sposób na perfekcyjny makowiec

al
Do wypieków możemy bowiem wykorzystać mak mielony, jak ten marki BackMit, który został dokładnie starty w procesie produkcji i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
Do wypieków możemy bowiem wykorzystać mak mielony, jak ten marki BackMit, który został dokładnie starty w procesie produkcji i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Fot. VOG
Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, podpowiada, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto. Podaje także przepis na makowca.

Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku. Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie i dodawać go do większości domowych wypieków.

Wykorzystując do przyrządzania ciast mak mielony jesteśmy w stanie w łatwy sposób stworzyć niebanalne kompozycje smakowe - ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Mogą to być drożdżowe lub biszkoptowe ciasta przekładane makowym nadzieniem, wykwintne torty, ciastka, rogaliki, czy też babeczki.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie mielonego maku jest lukrowane kruche ciasto. Posiada ono charakterystyczny, orzeźwiający smak, dzięki dodaniu cytrynowej skórki i mielonych orzechów. Jego przygotowanie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci naszych gości nietypowym połączeniem składników oraz niebanalnym wyglądem.

Przy przyrządzaniu makowca ważne jest, z jakiego maku mielonego skorzystamy. Kupując gotowy mak mielony w puszce, ryzykujemy, że z powodu dodanych do niego składników smak ciasta może nie być taki, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Dobrym rozwiązaniem dla tych, którym nie chce się mielić maku samodzielnie, jest kupienie maku startego na sucho i nie wzbogaconego żadnymi dodatkami (taki oferuje np. firma BackMit).

Lukrowane kruche ciasto z makiem

Składniki:

150 g masła,
50 g cukru pudru,
cukier wanilinowy,
szczypta soli,
skórki z cytryny,
6 żółtek,
200 g maku mielonego (np. BackMit)
100 g tartych orzechów włoskich
20 g kruszonki,
6 białek
110 g cukru,
polewa cytrynowa lub czekoladowa,
migdały słupki.

Przyrządzenie:

W wysokim naczyniu umieścić masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, sól oraz skórki cytryny i wymieszać aż do powstania piany. Następnie zmieszać razem ze zmielonym makiem, tartymi orzechami oraz kruszonką.

Białka, cukier ubić na sztywno w osobnym naczyniu i dodać do makowej masy. Wymieszać ostrożnie aż do powstania puszystej konsystencji.

Piec w wysokiej temperaturze, w natłuszczonej i posypanej mąką brytfannie. Po ostygnięciu ciasto polukrować i posypać migdałami w słupkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24