- Projekt kuchni strażackiej jest doskonałym przykładem pielęgnowania patriotyzmu lokalnego w najlepszym tego słowa znaczeniu - mówił Władysław Ortyl, podczas konferencji nt. Dobrych praktyk patriotyzmu lokalnego i produktowego na przykładzie „Kuchni Strażackiej”.
Poniedziałkowa konferencja była podsumowaniem projektu zainicjowanego przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia. „Kuchnia Strażacka” to cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem druhów z OSP, w trakcie których można było posmakować najlepszych potraw. Degustowano je m.in. podczas imprez, rocznic, dożynek i wydarzeń strażackich.
- W projekcie „Kuchnia Strażacka” widać zarówno dbałość o propagowanie żywności ekologicznej i tradycyjnej z Podkarpacia, której jakości nie trzeba nikomu zachwalać, bo jest świetnie znana. Jest tu jednocześnie podkreślenie potencjału, jakim dysponują druhowie z Ochotniczych Straży Pożarnych, którzy na co dzień dbają o bezpieczeństwo swych wspólnot. Projekt „Kuchni Strażackiej” jest więc doskonałym przykładem pielęgnowania patriotyzmu lokalnego w najlepszym tego słowa znaczeniu - podkreślał marszałek Władysław Ortyl.
Przy okazji podziękował druhom z OSP za ich wysiłki w akcjach gaszenia pożarów, zabezpieczenia mienia w przypadku klęsk żywiołowych oraz ratowania życia i zabezpieczania życia w przypadku wypadków drogowych. Także za codzienny trud na rzecz społeczności lokalnych. Gratulował również włączenia się w ten ciekawy i ceny projekt.
- Mamy bogate tradycje kulinarne, z których jesteśmy dumni. Te wszystkie bigosy, zalewajki, żurki i inne potrawy są doskonałą promocją i podkarpackich wytwórców żywności i tych, którzy je przyrządzają, czyli strażaków. A jednocześnie jest to promocja regionu - wyjaśniał ideę projektu Paweł Krajmas, prezes OSPiP PE Polska Ekologia.
- Kuchnia strażacka przy swojej tradycyjnej prostocie, jest już znana uczestnikom imprez i wydarzeń strażackich. Prezentowano ją w czasie setek imprez każdemu, kto je odwiedził. To świetny sposób na utrwalanie patriotyzmu lokalnego i produktowego, a jednocześnie integrowanie lokalnych wspólnot - podkreślał prezes P. Krajmas.
W województwie podkarpackim funkcjonuje 1033 certyfikowanych producentów ekologicznych, z czego 969 prowadzi produkcję rolną. Na Podkarpaciu działa 48 firm przetwarzających produkty ekologiczne.
W poniedziałkowej konferencji udział wzięli m.in.: wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, posłowie Zdzisław Chmielowiec oraz Andrzej Szlachta, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz, wiceprzewodniczący Jerzy Cypryś, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus oraz Piotr Pilch, prezes WFOŚIGW Adam Skiba, komendant PSP nadbryg. Andrzej Babiec oraz liczni przedstawiciele państwowej i ochotniczej straży pożarnej z Podkarpacia, a także innych województw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?