Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: Przepis na słodkiego gofra

Ula Sobol
Słodki przysmak, czyli chrupiące gofry prezentują Wioletta Haligowska i Anna Pałka.
Słodki przysmak, czyli chrupiące gofry prezentują Wioletta Haligowska i Anna Pałka. Krystyna Baranowska
Przepis na słodkiego gofra poleca lokal Everest współpracujący ze Sweetdeal.pl.

Everst na rzeszowskim Rynku istnieje od 9 lat. To idealne, przytulne miejsce dla wielbicieli tureckiej kuchni i tych, którzy szybko oraz skutecznie chcą zaspokoić głód.

- Nie da się przejść obojętnie. Dochodzą stąd przeróżne, aromatyczne zapachy - podkreśla Aneta Ostafińska, właścicielka Everstu. Czuć pieczone mięso drobiowe i baraninę.

Właścicielka podkreśla, że aby zasmakować prawdziwej tureckiej potrawy nie musimy jechać do Turcji, ani wydawać dużo pieniędzy.

- Szef kuchni w Evereście serwuje oryginalny kebab. Stosuje on tradycyjną recepturę, dzięki której mięso jest soczyste.

W smaku dominuje nutka papryki - mówi Aneta Ostafińska. - Dodatkiem jest chrupiąca bułka oraz świeży zestaw surówek. Wszystkie dania z naszej karty przygotowane są w momencie zamówienia, zawsze ze świeżych produktów - zapewnia właścicielka.

Lokal serwuje proste, szybkie i smaczne dania. Na zamówienie nie trzeba długo czekać.

W karcie dań znajdziemy półmetrowe hot dogi, zapiekanki XXL, hamburgery oraz frytki z posypką.

- Jako pierwsi w Rzeszowie wprowadziliśmy na rynek frytki z posypką - zaznacza właścicielka "Everest". A posypka to mięso z kebabu i sos czosnkowy.

Można tu także zjeść kanapki oraz dania obiadowe.

Jeśli chcesz sprawdzić jak smakują chrupiące gofry z bitą śmietaną od dziś możesz je kupić za pół ceny! Sprawdź!

Przepis na gofra

- Gofry są naprawdę smaczne i idealne w konsystencji. Mają chrupiące brzegi i miękki środek - zapewnia Aneta Ostafińska, właścicielka Everest.

Składniki na ciasto:

- pół szklanki mleka 1,5%
- budyń bez cukru o dowolnym smaku (może być truskawkowy)
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa (mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną).
- 1/4 szklanki otrębów np. orkiszowych
- łyżeczka płynnej stewi (jest słodsza od cukru)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka (osobno żółtko i białko)

Wykonanie:

- W mleku rozmieszać proszek budyniowy.

- Następnie dodać go do mąki, otrębów, proszku do pieczenia, żółtek, stewi oraz oliwy. Wszystko razem wymieszać.

- Białka ubić na pianę i pomału dodać do pozostałych składników.

- Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, a studzić na kratce np. z piekarnika.

- Ciasto będzie bardzo gęste. Powinniśmy nakładać go łyżką, a nie wylewać je na gofrownicę.

- Na upieczone gofry możemy nakładać budyń, bitą śmietanę oraz ulubione owoce.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24