Rzecz oczywista na ognisku piecze się przede wszystkim kiełbasę. Lepiej aby był to wyrób z zaufanej domowej masarni. Kiełbasy sklepowe są jak gąbka nasączone wodą. Jeżeli kilku turystów jednocześnie zacznie je piec mogą ...zalać ogień. Do tego obowiązkowo przysmalona kromka chleba.
Coraz powszechniej używana jest aluminiowa folia. Kanapka znakomicie się upiecze nie tracąc swoich smakowo-zapachowych walorów. Tradycyjnie rozkoszujemy się pieczonymi ziemniakami. Natomiast mało kto wie jak wspaniale smakuje jabłko, burak ćwikłowy, marchew czy cebula, które zawinięte w folie wkładamy na nieco ponad kwadrans do żaru.
Wyższą szkołę wtajemniczenia stanowi upieczenie ryby. Wygłodniały wędkarz kiedy wreszcie uda się mu złowić jakąś rybę zawija ją w liście lub oblepia gliną i wkłada do ognia. Niewprawni mogą wyciągnąć rybę surową lub zwęgloną. Tymczasem wystarczy wcześniej pomyśleć o kawałku deski (oczywiście nie może to być sosna). Rybę rozciągamy na desce i przymocowujemy ją patykami. Dobrze jest mieć ze sobą przyprawy i masło (szczególnie podnosi ono smak pstrąga). Taki zestaw ustawiamy nie za blisko ognia. Po pół godzinie kiedy mięso zbieleje i łatwo odchodzi od skóry, ryba nadaje się do jedzenia.
A może nasi Czytelnicy znają jakieś atrakcyjne przepisy na potrawę z ogniska?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, ile dokładnie waży Dorota Szelągowska. Przy okazji poznaliśmy jej wzrost
- Radosław Majdan ZDRADZA Małgorzatę Rozenek?! "Plotki się rozchodzą szybko"
- Gwiazda TVN dziś jest nie do poznania! Tak wygląda przyłapana na ulicy [ZDJĘCIA]
- Grabowski nie widzi już sensu, by żyć? Niepokojące, co opowiadał dziennikarzom