![Przepis na pączki - przepis oszczędnościowy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/23/3b/5a73562751141_o_large.jpg)
Tłusty czwartek 2020. Jak w prosty sposób upiec pączki? [SPRAWDZONE PRZEPISY]
Przepis na pączki - przepis oszczędnościowy
ok. 1,5 kg mąki
4 całe jajka i dwa żółtka
8 dag drożdży
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
100 ml spirytusu
ok. 0,8 l mleka
pól kostki margaryny lub masła
szczypta soli
budyń lub marmolada
3 l oleju do smażenia
1. Do dużej miski wsypujemy rozdrobnione drożdże oraz cukier, który je rozpuści.
2. W rondelku roztapiamy margarynę i dolewamy mleko. Całość podgrzewamy przez 2 minuty.
3. Ciepłe mleko z tłuszczem wlewamy do rozpuszczonych drożdży. Dodajemy cukier waniliowy, jajka, sól i spirytus oraz 1,20 kg mąki.
4. Całość energicznie mieszamy. Ciasto nie może być zbyt gęste, musi mieć konsystencję ciasta kluskowego. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Resztą mąki posypujemy stolnicę i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką pączki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
6. W dużym rondlu podgrzewamy olej i zanurzamy w nim pączki. Smażymy je pod przykryciem, po ok. 5 minut z jednej strony każdy. Najlepiej smażyć je na małym ogniu, żeby się nie przypaliły.
[obrazek8]7. Odsączamy je na papierowym ręczniku.
8. Marmoladę dodajemy do pączków za pomocą szprycy już po usmażeniu. Jeśli dodamy nadzienie przed smażeniem, wystudzi ono ciasto i pączki mogą być w środku surowe.
9. Posypujemy cukrem pudrem i....zjadamy!