MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wywar – zioła zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo, jak...
fot. pixabay.com

To nie tylko "ładny chwast". Ta roślina zdziała cuda! Wrotycz pospolity sprawdzi się w walce ze szkodnikami

Wywar i gnojówka z ziół

Wywar – zioła zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo, jak to jest wskazane w przepisie, wywar pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero cedzimy.

Gnojówka (inna nazwa macerat – gdyż tkanki są macerowane w wodzie) – po zalaniu wodą rozdrobnione tkanki roślinne są rozkładane przez bakterie, komórki roślinne uwalniają składniki zawarte wewnątrz nich. Ponieważ dochodzi do przemian bakteriologicznych wydzielane są różne gazy zwykle o nieprzyjemnym zapachu, wabiące muchy. Dlatego gnojówki przechowujemy w ustronnym miejscu, w miarę możliwości zabezpieczone przed owadami choć obecność larw owadów nie obniża wartości preparatu.

Także cedzenie, rozlewanie lub oprysk dobrze jest wykonać w takim terminie, kiedy nie ma domowników w pobliżu.

Zobacz również

Policjant z Bełchatowa - mł. asp. Mariusz Świderek - uhonorowany za krwiodawstwo

Policjant z Bełchatowa - mł. asp. Mariusz Świderek - uhonorowany za krwiodawstwo

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Polecamy

Żołnierze US Army zagrają w kosza w Rzeszowie! Zmierzą się z byłymi resoviakami

Żołnierze US Army zagrają w kosza w Rzeszowie! Zmierzą się z byłymi resoviakami

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Mistrza Polski poznamy już w ten weekend? Jagiellonia krok od historycznego sukcesu

Mistrza Polski poznamy już w ten weekend? Jagiellonia krok od historycznego sukcesu