MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trzy żurki firmy SANTOS

Józef Lonczak
Cukiernia SANTOS tym razem zgłosiła do naszego konkursu dość nieszablonowe produkty jak na tę branżę a mianowicie 3 rodzaje zakwasów na smaczne żurki.

Jak większość naszych Czytelników wie firma SANTOS jest producentem szerokiej gamy ciast deserowych, tortów na wszelkie okazje, czekolad i pralin wykonywanych ręcznie z najwyższej jakości prawdziwej, belgijskiej czekolady.

 

Czekolady z własnym logo

W najbliższych dniach firma rozpocznie produkcję własnych luksusowych czekolad, które będzie charakteryzował niebanalny design z własnym logo i dodatkami takimi jak: karmelizowane, naturalne fragmenty płatków róży, fiołka, jaśminu, akacji, liści mięty, solą morską chili czy cynamonem.

Obecnie SANTOS to 2 zakłady produkcyjne w Krościenku Wyżnym i Krośnie oraz 14 sklepów firmowych w Krośnie, Jaśle, Dębicy i Rzeszowie. Jako jedyna cukiernia w Polsce posiada własną, nowocześnie wyposażoną Przetwórnię Owoców i Warzyw. Jej oferta obejmuje ponad 40 różnych wyrobów: nadzień, marmoladek i konfitur do ciast, tortów i deserów, bazy owocowe do lodów oraz owoce dekoracyjne. Wszystkie te produkty powstają z odpowiednio dobranych gatunków owoców. W ofercie również znajdują się przetwory warzywne m.in. z pomidorów, papryki czy ogórków.

Naturalne żurki

Cukiernia SANTOS w swojej ofercie posiada też 3 rodzaje zakwasów na żurek: Żurek Polski zakwas owsiano – pszenny, Żurek Polski zakwas owsiano - żytni oraz Żurek SANTOS zakwas z pszenicy orkiszowej. Powstają one na bazie szlachetnych kultur bakterii kwasu mlekowego, które przeciwdziałają powstawaniu substancji rakotwórczych w jelicie i chronią przed nowotworami.

Dziś żurki na rynku występują pod różnymi postaciami: w torebkach, słoikach, butelkach szklanych i plastikowych. Są to produkty często sztucznie fermentowane, przy użyciu tzw. wspomagaczy. Wiele tego typu produktów oferowanych na rynku nie ma nic wspólnego z prawdziwym zakwasem, producenci jedynie oferują roztwór mąki i wody, a kwaśność wynika z dodatku kwasku cytrynowego lub octu…

Zakwasy na żur oferowane przez Cukiernię SANTOS nie zawierają żadnych substancji konserwujących, poddawane są wyłącznie pasteryzacji. Proces produkcji każdego z nich oparty jest na własnej recepturze. Ukwaszanie trwa ok. 7 dni i zależy od wielu czynników m.in. od stałej temperatury. Osiągnięcie odpowiedniej kwasowości, która jest nieustannie kontrolowana, świadczy o zakończeniu procesu ukwaszania.

 

Z patentem dla zdrowia

Żurek SANTOS zakwas z pszenicy orkiszowej - produkt ten uzyskał patent na wynalazek i został zarejestrowany pod nr P.389953. Tym samym firma SANTOS uzyskała wyłączność na produkcję tego niepowtarzalnego żurku, którego głównym składnikiem jest pszenica orkiszowa. Pomysłodawcą jest właściciel Cukierni SANTOS Marek Bargieł, który docenił znakomite walory zdrowotne orkiszu – jednego z najstarszych podgatunków pszenicy. Orkisz wykorzystywany do produkcji tego żurku ma znakomity wpływ na organizm człowieka.

 

SANTOS z nagrodami

Firma Santos posiada też własną plantację ok. 3000 szt. specjalnej odmiany róży, z płatków, której powstaje niepowtarzalna i w 100 proc. naturalna Konfitura, za którą w 2008 r. Firma SANTOS otrzymała nagrodę w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie oraz ogólnopolski tytuł Polski Producent Żywności 2008.

SANTOS to znana i ceniona marka. Firma ta wielokrotnie reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata Cukierników oraz Mistrzostwach Polski Cukierników, zdobyła wiele medali, wyróżnień: m.in. tytuł Mistrza Świata w 2001 r. w Wiessbaden. Mistrza Polski w: 2000 r., 2004, 2005 i 2007. Od początku swojej działalności wyszkoliła kilkuset uczniów – cukierników.

Właściciel Marek Bargieł wielokrotnie był członkiem w jury na Mistrzostwach Świata Cukierników, obecnie jest wiceprezesem Stowarzyszenia Cukierników Lodziarzy i Karmelarzy RP. Otrzymał wiele medali i wyróżnień m.in.: w 2002 uzyskał tytuł Lider Przedsiębiorczości, w 2007 otrzymał złoty Laur za osiągnięcia menadżerskie i rozwój firmy, a 2010 Platynowy medal imienia Jana Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła polskiego przyznany przez Związek Rzemiosła Polskiego oraz wiele innych wyróżnień.

Kontakt

Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS

MAREK BARGIEŁ

38-422 Krościenko Wyżne

ul. Południowa 51

tel./fax: 13 43 151 27

tel.: 13 43 167 15

www.santos.pl

[email protected]

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24