Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Rzeszowa dzięki zagranicznym praktykom łatwiej znajdą pracę

Wojciech Tatara
Piętnastka uczniów, która wyjechała na praktyki zawodowe do Bułgarii, liczy, że dzięki pracy w sofijskim hotelu zdobędzie nowe doświadczenia zawodowe.
Piętnastka uczniów, która wyjechała na praktyki zawodowe do Bułgarii, liczy, że dzięki pracy w sofijskim hotelu zdobędzie nowe doświadczenia zawodowe. Krystyna Baranowska
Piętnastka uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie wraz z opiekunem Iwoną Kwater wyjechała na miesięczne praktyki zawodowe do Bułgarii. To już trzecia grupa, która w ostatnim czasie dzięki projektowi Leonardo da Vinci odwiedza ten kraj.

Nasza szkoła już od 13 lat bierze udział w programie Leonardo da Vinci. W tym czasie z praktyk zawodowych w krajach Unii Europejskiej skorzystało ponad trzystu uczniów - mówi Aleksandra Wanic, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Projekty, dzięki którym uczniowie mogą zdobywać doświadczenie zawodowe, pracując za granicą, opracowują nauczyciele Edyta Kraska, Małgorzata Pabjańska i księgowa Danuta Czisnok.

Praca w hotelu

Grupa piętnastu uczniów, która wraz z opiekunem wyjechała do Bułgarii, zatrudnienie znajdzie w ekskluzywnym hotelu, Kempinski Zografski położonym na terenie pięknych ogrodów w górzystej części Sofii. Uczniowie, którzy skorzystają z praktyk, kształcą się na kucharzy, kelnerów i hotelarzy, więc w hotelu będą pracować właśnie w takich grupach. - Koszt wyjazdu jednego uczestnika praktyk to ok. 7,5 tys. zł.

Dodatkowo jeszcze należy wliczyć bilety lotnicze. Jednak dzięki projektowi Leonardo da Vinci uczniowie nic nie płacą - mówi dyrektor Wanic. Z praktyk skorzystają uczniowie mający najlepsze wyniki w nauce. Nie mniej ważna jest też znajomość języka angielskiego. Ponadto szkoła dla wyjeżdżających zorganizowała dodatkowe kursy języka bułgarskiego. W piętnastce uczniów, którzy przez najbliższy miesiąc będą pracować w hotelu są zarówno uczniowie pełnoletni jak i niepełnoletni.

- To moja pierwsza styczność z praktykami zawodowymi. Obawiam się trochę kłopotów językowych, ale myślę, że sobie poradzę, ponieważ znam angielski, a przez kilka tygodni, co sobotę, uczyliśmy się w języka bułgarskiego. Dzięki praktyce nabędę doświadczenie, które jest bardzo ważne na dzisiejszym rynku pracy - mówi Sławomir Krupa, uczeń klasy IIOH Zespołu Szkół Spożywczych.

Wiedzą, czego się spodziewać

Wyjeżdżający wiedzą, co ich czeka na miejscu w Bułgarii, jakie obowiązki zostaną im powierzone w hotelu, ponieważ w marcu tego roku w praktykach brała udział inna piętnastka uczniów Zespołu Szkół Spożywczych. Na spotkanie z wyjeżdżającymi przygotowali specjalną prezentację i opowiadali o swojej pracy oraz wrażeniach z Bułgarii. Uczniowie z klasy kucharskiej przygotowali bułgarskie potrawy.

- Hotel, w którym pracowaliśmy, ma 20 pięter i czterysta pokoi. Byliśmy podzieleni na trzy pięcioosobowe grupy. Jedna grupa dbała o pokoje, druga zajmowała się obsługą gości, a trzecia pracowała w kuchni. Oprócz pracy zwiedziliśmy ciekawe i atrakcyjne miejsca w Sofii oraz byliśmy na bułgarskim weselu - opowiada Marta Kulon, która zaliczyła już praktykę w Bułgarii.

Dzięki programowi Leonardo da Vinci szkoła pomyślała już teraz o przyszłorocznych praktykach zagranicznych. Skorzystają z nich uczniowie z zawodów technik analityk i technik technologii żywności oraz technolog żywności. Swoje kwalifikacje będą podnosić w Berlinie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24