Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ukazała się nowa książka z przepisami s. Anastazji

Alina Bosak
102 ciasta z owocami siostry Anastazji, s. Anastazja Pustelnik FDC, Wydawnictwo WAM, 2015. Fragment okładki
102 ciasta z owocami siostry Anastazji, s. Anastazja Pustelnik FDC, Wydawnictwo WAM, 2015. Fragment okładki
Miłośników kulinarnych wyczynów najsłynniejszej polskiej zakonnicy ta wiadomość pewnie zelektryzuje. "102 ciasta z owocami" s. Anastazji to książka w sam raz na letni sezon, kiedy skarbów z sadu i ogródka zazwyczaj nie brakuje.

[obrazek1] 102 ciasta z owocami siostry Anastazji, s. Anastazja Pustelnik FDC, Wydawnictwo WAM, 2015. (fot. WAM)Do tej pory książki z przepisami siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości rozeszły się w 3 milionach egzemplarzy. Autorka w habicie proponowała już dania mięsne i bezmięsne, główne i przystawki. Wydała też kilka książek z przepisami na desery i ciasta.

Najnowsza publikacja też dotyczy słodkości. "102 ciasta z owocami" to książka w sam raz na letni sezon, kiedy skarbów z sadu i ogródka zazwyczaj nie brakuje.

Na początku książki autorka podpowiada, jak upiec biszkopty, zrobić polewy, a potem już sypią się nowe (1) przepisy na ciasta. Z malinami i wiśniami, jabłkami oraz brzoskwiniami. Borówkowe, śliwkowe. Z dynią i agrestem. Tylko piec i jeść.

Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z cynamonem (z książki s. Anastazji)

Składniki:
25 dag margaryny,
50 dag mąki pszennej,
25 dag cukru kryształu,
1 cukier waniliowy,
6 jaj,
1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatki:
1 kg jabłek,
20 dag czerwonej porzeczki,
2 łyżki cynamonu,
3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na końcu delikatnie wymieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto podzielić na 2 części.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Spód blaszki wyłożyć połową ciasta - posypać bułką tartą - rozłożyć jabłka - posypać cynamonem - przykryć pozostałym ciastem - wierzch przykryć porzeczkami. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min. Posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24