Wegetarianie wybierają bezmięsny sposób odżywiania. Preferują produkty pochodzenia roślinnego m.in. warzywa, owoce i rośliny zbożowe. Wegetarianizm dawniej praktykowany był z przyczyn głównie religijnych. W dzisiejszych czasach jego zwolennicy kierują się także pobudkami estetycznymi.
- W Polsce ta dieta staje się coraz bardziej popularna zarówno wśród kobiet, jak i coraz częściej mężczyzn. Szacuje się jednak, że polskich wegetarian jest zaledwie kilka procent - mówi Łukasz Kusiak, specjalista dietetyk z Centrum Medycznego Medyk w Rzeszowie. - To znacznie mniej niż w krajach Europy Zachodniej, gdzie dochodzi do kilkunastu procent.
Specjalista podkreśla, że co raz częściej społeczność odrzuca mięso ze względów etycznych i społecznych.
- Nastąpił sprzeciw wobec złego traktowania i okrucieństwa wobec zwierząt. Gdyby ubojnie dla zwierząt były za szybą i to wszystko byśmy widzieli, to mięso wykluczyłoby ze swojego jadłospisu kilkakrotnie więcej ludzi.
Kolejnym ważnym argumentem według dietetyka jest to, że społeczeństwo, coraz bardziej zaczyna dbać o zdrowie.
- Chyba każdy, kto obserwuje problemy osób walczących z otyłością, chorobami wieńcowymi i cukrzycą, chce ich uniknąć - mówi dietetyk.
Za wegetarianizmem przemawia również wzbogacenie się społeczeństwa, dostępność wszelkich warzyw, owoców i sklepów z ekologiczną żywnością, coraz to otwierane siłownie, pływalnie dodatkowo motywują, żeby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie.
Co dobrego w diecie wegetariańskiej
Dietetyk podkreśla, że jeśli organizm jest zdrowy, a badania nie wykazują niedoborów, można w każdym wieku dołączyć do grona wegetarian.
- Pacjenci, którzy tego próbowali mówią, że najtrudniej jest przyzwyczaić się do smaku mięsnych zamienników, do kotleta sojowego lub z dynii zamiast schabowego - opowiada z doświadczenia specjalista.
- Jednak wegetariańskie zamienniki są mniej tuczące. Układając z nich dietę, trzeba dbać o jej odpowiednie zbilansowanie i dostarczanie organizmowi wszelkich potrzebnych składników.
I tak np. produkty zbożowe zawierają dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit.
- Naturalne pełnoziarniste produkty węglowodanowe nie zagrażają figurze, a jadłospis zawierający pełne ziarno jest bardzo korzystny dla zdrowia - wylicza Łukasz Kusiak, specjalista dietetyk. - To dobra diet na pozbycie się nadwagi i utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Specjalista sugeruje, że jeśli chodzi o nabiał, powinniśmy wybierać produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczy. Chudy nabiał syci i przyspiesza przemianę materii.
Na co muszą uważać wegetarianie
W każdej diecie mogą pojawić się błędy żywieniowe.
- Niewłaściwie skomponowana i zróżnicowana dieta może doprowadzić do różnych niedoborów składników odżywczych, które są niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu - dopowiada dietetyk.
U wegetarian najczęściej zdarzają się niedobory żelaza, witaminy B12 oraz wapna, cynku, witaminy D.
- Natomiast ostatnie badania wykazały, że nadmiar spożywania produktów sojowych może doprowadzić do zaburzeń owulacji i problemów z tarczycą - podkreśla specjalista.
Łukasz Kusiak zapewnia, że wszelkie niedobory można w łatwy sposób zniwelować modyfikując odpowiednio swoją dietę samemu lub z pomocą dietetyka, który pomoże wzbogacić posiłki o produkty bogatsze w potrzebne witaminy i minerały.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?