Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wino mszalne produkowane na Podkarpaciu

Norbert Ziętal [email protected]
Wino mszalne produkowane na PodkarpaciuDariusz Rosół z Przeworska ma największe, pod względem ilości krzewów, winnice w Podkarpackiem.
Wino mszalne produkowane na PodkarpaciuDariusz Rosół z Przeworska ma największe, pod względem ilości krzewów, winnice w Podkarpackiem. Norbert Ziętal
Dariusz Rosół z Przeworska uzyskał zezwolenie na produkcję i dystrybucję wina mszalnego. Dekret w tej sprawie podpisał metropolita przemyski.

 

To pierwszy taki przypadek w powojennej Polsce. Dotychczas wina mszalne sprowadzane były z zagranicy. Niemiec, Austrii, Węgier a nawet USA.

- To dla mnie niezwykłe wyróżnienie, także zobowiązanie, odpowiedzialność, ale również mobilizacja do produkcji wysokiej jakości, zdrowego wina - mówi pan Dariusz.

Droga do dekretu i zaprzysiężenia, jako dostawcy wina mszalnego, nie była łatwa. Trwała prawie rok. Nadanie takiego tytułu reguluje prawo kanoniczne. Zgodnie z Ewangelią św. Łukasza, może to być jedynie wino pozyskiwane z „owocu winnego krzewu (por. Łk 22, 18), naturalne i czyste”, bez dodatku obcych substancji. Produkcja musi uwzględniać wskazania Konferencji Episkopatu Polski.

Wino mszalne będzie wytwarzane w dwóch rodzajach win półwytrawnych i jednym wytrawnym. Nie będzie dostępne w wolnej sprzedaży. Jedynie w dwóch punktach z dewocjonaliami w Przemyślu i Krośnie oraz w winnicy.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24