Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO - gdzie tkwi tajemnica smaku

Józef Lonczak Fot. Darek Danek.
Jan Dec, główny technolog „Smak-Górno” wraz z współpracownikami marketingu prezentuje cienką wiejską kiełbasę ciesząca się uznaniem wielu konsumentów.
Jan Dec, główny technolog „Smak-Górno” wraz z współpracownikami marketingu prezentuje cienką wiejską kiełbasę ciesząca się uznaniem wielu konsumentów.
Są firmy mające ugruntowaną pozycję rynkową i których produkty cieszą się od lat uznaniem konsumentów. Takim zakładom łatwiej przeczekać obecne spowolnienie gospodarcze.

 

Niemal wszystkie firmy odczuły już podwyżki cen energii i paliw. Dla wielu problemem stają się malejące zamówienia. Duże firmy eksportowe zwalniają pracowników, skracają czas pracy i obniżają zarobki. Mniejsze przychody ludności przekładają się na ograniczanie zakupów, co zaczynają odczuwać mniejsze firmy produkujące na lokalny rynek.

Zdrożały energia i surowce

- Znaczne podwyżki cen prądu i węgla już odczuliśmy. Podobnie jak podwyżki cen żywca, który w ostatnim czasie zdrożał o ok. 30 procent. Dlatego trudno na dłuższą metę utrzymać ceny naszych wyrobów na poziomie sprzed kilku miesięcy, kiedy koszty energii i surowca były niższe – wyjaśnia Eugeniusz Bernat, przewodniczący Rady Nadzorczej Zakładu Mięsnego Smak-Górno.

Zakład Mięsny Smak-Górno, który swoje wyroby sprzedaje 500 placówkach handlowych na terenie Podkarpacia, Lubelszczyzny i Małopolski już odczuwa mniejsze zainteresowanie zakupami żywności w powiatach, gdzie nastąpiły masowe zwolnienia i skrócenie czasu pracy jak rejon np. Stalowej Woli, czy Niska. Ubożejący konsumenci oglądają każdy grosz i kupują mniej, albo wybierają najtańszą żywność.

Dobrze zainwestowali

Jednak takie zakłady jak Smak Górno mają swoje atuty. Są nimi wysoka jakość wyrobów i niepowtarzalny smak wielu wędlin i wyrobów. ZM z Górna jest jednym z liderów na podkarpackim rynku mięsno- wędliniarskim. Przed laty Zarząd z całą załogą podjęli ogromny wysiłek na rzecz jakości wyrobów, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, co przynosi teraz pozytywne efekty. Dzięki temu wyroby z Górna zdobyły uznanie nie tylko wśród ekspertów, ale smakoszy i zwykłych konsumentów. W czym tkwi tajemnica?

- Posiadamy stały nadzór weterynaryjny, tradycyjne i nowoczesne technologie. Wyróżnia nas szczególna dbałość o warunki przechowywania i transportu oraz długoletnie doświadczenie świetnie wyszkolonej kadry. Dbając o zadowolenie klientów gwarantujemy im najwyższą jakość naszych wyrobów – mówi Mieczysław Miazga, prezes zarządu Smak-Górno.

Docenione wysiłki

Wysoka jakość to teraz podstawa. Jednak niepowtarzalny smak produktów z Górna, to inne zagadnienie. To zalety smakowe (oprócz jakościowych) są najbardziej cenione podczas konkursów i wystaw. Smak Górno szczyci się m.in. ogólnopolskim certyfikatem AGRO POLSKA i Fair Play.

- Jednym z największych trofeów jest pierwsze miejsce za „drobiową suchą” uzyskane podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra-Tech. W Poznaniu zwyciężyliśmy spośród 39 zakładów z całej Polski, a nasz sukces jest tym większy, że w „drobiową sucha”, jest ceniona również przez podkarpackich konsumentów - dodaje Eugeniusz Bernat.

Tradycja i nowoczesność

Na pytanie o źródła smakowych sukcesów można usłyszeć odpowiedź o tajemnicach firmy. Dlatego w Smak Górnie z powściągliwością mówi się o recepturach i przygotowywania wędlin, zestawach przypraw i ziół, czy o warunkach wędzenia.

- Jak widać oparta na tradycyjnych metodach produkcja żywności nie musi się wcale kłócić z wyśrubowanymi normami unijnymi. Zaangażowaliśmy sporo pieniędzy modernizację zakładu w Górnie, aby spełniał najnowsze wymagania sanitarno-weterynaryjne. Wdrożyliśmy też System Kontroli Jakości HACCP – tłumaczy Mieczysław Miazga, który pełni także funkcję radnego Sejmiku Wojewódzkiego.

Nasze Dobre Podkarpackie

Wyroby ZM „Smak-Górno” zdobywają od lat nagrody i wyróżnienia. Także w naszym konkursie „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin” mięsne przysmaki zdobywały laury.

- „Smak-Górno” otrzymało certyfikaty jakości Nowin za: Najlepszy Produkt Podkarpacia i „Najpopularniejszy Produkt Czytelników Nowin 2007”.

- Tytuł „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin 2006” - Zakład Mięsny zdobył za Kiełbasę suchą pieczoną z Górna.

- W 2005 r. Czytelnicy Nowin za „Najpopularniejszy produkt Podkarpacia” uznali szynkę laurową wędzonkę wytwarzaną w Górnie.

- „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin 2004”, przypadł ZM w Górnie za szynkę marszałkowską – wędzonkę. Wyrób ten otrzymał także od Czytelników tytuł: „Najpopularniejszy produkt Podkarpacia 2004”.

Ostatnio „Smak-Górno” otrzymał za polędwiczkę swojską tytuł Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpacia.

Kiedy dostaniesz pieniądze za rozliczenie PIT? To zależy od Ciebie.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

a
adam.szczech@interia.eu

Pozdrawiam zardzewianego J-23 !

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3