Niemal wszystkie firmy odczuły już podwyżki cen energii i paliw. Dla wielu problemem stają się malejące zamówienia. Duże firmy eksportowe zwalniają pracowników, skracają czas pracy i obniżają zarobki. Mniejsze przychody ludności przekładają się na ograniczanie zakupów, co zaczynają odczuwać mniejsze firmy produkujące na lokalny rynek.
Zdrożały energia i surowce
- Znaczne podwyżki cen prądu i węgla już odczuliśmy. Podobnie jak podwyżki cen żywca, który w ostatnim czasie zdrożał o ok. 30 procent. Dlatego trudno na dłuższą metę utrzymać ceny naszych wyrobów na poziomie sprzed kilku miesięcy, kiedy koszty energii i surowca były niższe – wyjaśnia Eugeniusz Bernat, przewodniczący Rady Nadzorczej Zakładu Mięsnego Smak-Górno.
Zakład Mięsny Smak-Górno, który swoje wyroby sprzedaje 500 placówkach handlowych na terenie Podkarpacia, Lubelszczyzny i Małopolski już odczuwa mniejsze zainteresowanie zakupami żywności w powiatach, gdzie nastąpiły masowe zwolnienia i skrócenie czasu pracy jak rejon np. Stalowej Woli, czy Niska. Ubożejący konsumenci oglądają każdy grosz i kupują mniej, albo wybierają najtańszą żywność.
Dobrze zainwestowali
Jednak takie zakłady jak Smak Górno mają swoje atuty. Są nimi wysoka jakość wyrobów i niepowtarzalny smak wielu wędlin i wyrobów. ZM z Górna jest jednym z liderów na podkarpackim rynku mięsno- wędliniarskim. Przed laty Zarząd z całą załogą podjęli ogromny wysiłek na rzecz jakości wyrobów, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, co przynosi teraz pozytywne efekty. Dzięki temu wyroby z Górna zdobyły uznanie nie tylko wśród ekspertów, ale smakoszy i zwykłych konsumentów. W czym tkwi tajemnica?
- Posiadamy stały nadzór weterynaryjny, tradycyjne i nowoczesne technologie. Wyróżnia nas szczególna dbałość o warunki przechowywania i transportu oraz długoletnie doświadczenie świetnie wyszkolonej kadry. Dbając o zadowolenie klientów gwarantujemy im najwyższą jakość naszych wyrobów – mówi Mieczysław Miazga, prezes zarządu Smak-Górno.
Docenione wysiłki
Wysoka jakość to teraz podstawa. Jednak niepowtarzalny smak produktów z Górna, to inne zagadnienie. To zalety smakowe (oprócz jakościowych) są najbardziej cenione podczas konkursów i wystaw. Smak Górno szczyci się m.in. ogólnopolskim certyfikatem AGRO POLSKA i Fair Play.
- Jednym z największych trofeów jest pierwsze miejsce za „drobiową suchą” uzyskane podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra-Tech. W Poznaniu zwyciężyliśmy spośród 39 zakładów z całej Polski, a nasz sukces jest tym większy, że w „drobiową sucha”, jest ceniona również przez podkarpackich konsumentów - dodaje Eugeniusz Bernat.
Tradycja i nowoczesność
Na pytanie o źródła smakowych sukcesów można usłyszeć odpowiedź o tajemnicach firmy. Dlatego w Smak Górnie z powściągliwością mówi się o recepturach i przygotowywania wędlin, zestawach przypraw i ziół, czy o warunkach wędzenia.
- Jak widać oparta na tradycyjnych metodach produkcja żywności nie musi się wcale kłócić z wyśrubowanymi normami unijnymi. Zaangażowaliśmy sporo pieniędzy modernizację zakładu w Górnie, aby spełniał najnowsze wymagania sanitarno-weterynaryjne. Wdrożyliśmy też System Kontroli Jakości HACCP – tłumaczy Mieczysław Miazga, który pełni także funkcję radnego Sejmiku Wojewódzkiego.
Nasze Dobre Podkarpackie
Wyroby ZM „Smak-Górno” zdobywają od lat nagrody i wyróżnienia. Także w naszym konkursie „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin” mięsne przysmaki zdobywały laury.
- „Smak-Górno” otrzymało certyfikaty jakości Nowin za: Najlepszy Produkt Podkarpacia i „Najpopularniejszy Produkt Czytelników Nowin 2007”.
- Tytuł „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin 2006” - Zakład Mięsny zdobył za Kiełbasę suchą pieczoną z Górna.
- W 2005 r. Czytelnicy Nowin za „Najpopularniejszy produkt Podkarpacia” uznali szynkę laurową wędzonkę wytwarzaną w Górnie.
- „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin 2004”, przypadł ZM w Górnie za szynkę marszałkowską – wędzonkę. Wyrób ten otrzymał także od Czytelników tytuł: „Najpopularniejszy produkt Podkarpacia 2004”.
Ostatnio „Smak-Górno” otrzymał za polędwiczkę swojską tytuł Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpacia.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Na co Anita Sokołowska przeznaczy wygraną? Zaskakująca odpowiedź jej partnera
- Edward Miszczak w ogniu pytań! Brakuje mu słów w rozmowie o Dagmarze Kaźmierskiej
- Co się dzieje na głowie Sykut-Jeżyny? Kolejny tydzień i kolejna zmiana [ZDJĘCIA]
- Żona Stuhra wyjada po nim resztki i się tym chwali! Wymyśliła na to nową nazwę