Zakłady Mięsne w Dębicy do likwidacji. 150 osób straci pracę

Sławomir Oskarbski
Zakłady Mięsne w Dębicy potrzebują nowego właściciela. Jeśli nie, zostaną zamknięte
Zakłady Mięsne w Dębicy potrzebują nowego właściciela. Jeśli nie, zostaną zamknięte FOT. SŁAWOMIR OSKARBSKI
150 pracowników Zakładów Mięsnych w Dębicy może trafić na bruk, jeśli fabryki ktoś szybko nie kupi. Obecny właściciel, firma Profi z Grabowa nad Prosną, przeniesie produkcję z dębickiego oddziału do centrali przedsiębiorstwa.

Przygoda Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z dębickimi Zakładami Mięsnymi trwała bardzo krótko. Przedsiębiorstwo kupiło będącą w upadłości fabrykę w Dębicy 28 września 2007 r. Za zadłużone na 20 mln zł zakłady zapłaciło 17,4 mln zł. Dzięki temu udało uratować się miejsca pracy. Teraz jednak pracownicy znów przeżywają ciężkie chwile. Już w marcu część załogi pożegna się z pracą. Zwalnianie zatrudnionych ma potrwać do końca lipca.

Na razie zakłady w Dębicy kontynuują produkcję. - Będziemy produkować tak długo jak się da, bo czynny zakład łatwiej jest sprzedać. Jeśli znajdzie się kupiec, to zwolnieni pracownicy znów dostaną pracę - mówi Monika Koziara, asystentka dyrektora zarządzającego ZM Dębica.

Jak twierdzą władze Profi, szansa na sprzedaż dębickich zakładów jest bardzo duża.

- Z kilku zainteresowanych zakładami, dwóch inwestorów złożyło bardzo konkretne propozycje. Wraz z władzami miasta negocjujemy z nimi szczegóły przejęcia, m.in. pod kątem jak najlepszych warunków dla pracowników. Myślę, że już niedługo poinformujemy o sfinalizowaniu transakcji - mówi Bogdan Śliwa, wiceprezes Profi.

Części pracowników z ZM Dębica Profi proponuje przenosiny do Grabowa. Dotyczy to głównie handlowców i kadry zarządzającej, ale także zatrudnionych przy produkcji. Tym, którzy nie skorzystają z przeprowadzki do Wielkopolski ani nie znajdą zatrudnienia u nowego właściciela fabryki, Profi sfinansuje szkolenia, które pomogą w znalezieniu nowej pracy.

W czerwcu zapłaciliśmy w sklepach mniej niż w maju

Wideo

Komentarze 31

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dębiczanin

W tym kraju panuje taki burdel, że cokolwiek by ruszyć, to reszta się zawali. Dębgickie zakłady zostały zniszczone przez konkurencję, która je wykupiła. Ktoś powinien ponieść konsekwencje prawne, w końcu to jeden z najstarszych regionalnych eksporterów. Przed wojną wysyłali szynki do USA. Przez lata PRL znany był wyborny smak i jakość ich wyrobów. Kiedy przejęli je inni producenci wyrobów mięsnych, celowo obniżono jakość wyrobów. To nie te same konserwy, jakie znają Dębiczanie. 

s
smakosz

Jadłem właśnie konserwę rybna z tej firmy i przyznam szczerze że chyba ryby nie ruszę przez nastepne pół roku. Sam olej i jakieś świństwo przypominające kształt ryby bo o smaku nawet nie wspomnę. Wpisuję tu bo może w taki sposób dotrze ta opinia do zarządzających tą firmą.

Najgorszemu wrogowi nie polecam "śledzia w oleju " z tej firmy.

Na samo wspomnienie robi mi się niedobrze ......................

Tak na marginesie konserwy dla psów i kotów są chyba lepsze niż z tej firmy.

p
polka
biala to ty sie ruchalas z bochenskim po szatni?
b
biala
Ja kiedys pracowalem w ZM w ebicy i podam wam sklad parówki debickiej 20 % tluszczu 20% czwórki wieprzowej 20% pachwiny wieprzowej 30 % skorek wieprzowych zkutrowanych i jakies 25 liter wody plus przyprawa do parowek, bialko sojowe , maka ziemniaczana ,sol,i z 10 kilo lodu
"...i jakieś 25 liter wody plus...". Z tego co wiem,"woda" to cztery litery:). Ta woda/ 25 liter/,to jakaś "niezwykła".
d
dixi
Są konserwy za 1,29zł i konserwy za 4,29zł
i trudno żeby tak samo smakowały.
Klient decyduje sam o tym co kupuje.
Mam kolegę, ktory pracuje przy produkcji konserw
i on twierdzi, że każda konserwa - nawet ta najtańsza i tak jest dużo lepsza
"składowo" od wędlin, w których jest tyle chemii, że świecimy po nocach.
Poza tym - z tego co mi wiadomo - to STEK-ROL
nie produkuje konserw - a konserwy są produkowane na zlecenie
STEK-ROL'u (tak pisze na konserwie, którą mam w domu), a to różnica !

Ależ dokładnie o tym pisałem, że Stek Rol sam konserw nie produkuje, lecz robi to jakiś zakład na jego zlecenie. I jesli kupuję jakis bądź syf, bądź rarytas to chciałbym wiedzieć, jaka firma go na to zlecenie wyprodukowała. Napis w stylu "wyprodukowano na zlecenie" lub "wyprodukowano dla" bez podania konkretnego producenta jest niezgodny z przepisami.
k
konsument
W dniu 18.02.2010 o 15:12, dixi napisał:

Taaak? A to ciekawe, bo na konserwie z "wkładką kostną" nie pisało "ZM Dębica, ul. Fabryczna", tylko stało jak byk : STEK - ROL, UL. RZESZOWSKA, DĘBICA. Zdaje się "Stek - Rol" to samo, co "Jubiltaka" a może się mylę? Może ja mam szczęście do konserw z ZM, a Ty ze Stek - Rolu vel Jubilatki? Bywa i tak.



Są konserwy za 1,29zł i konserwy za 4,29zł
i trudno żeby tak samo smakowały.
Klient decyduje sam o tym co kupuje.
Mam kolegę, ktory pracuje przy produkcji konserw
i on twierdzi, że każda konserwa - nawet ta najtańsza i tak jest dużo lepsza
"składowo" od wędlin, w których jest tyle chemii, że świecimy po nocach.
Poza tym - z tego co mi wiadomo - to STEK-ROL
nie produkuje konserw - a konserwy są produkowane na zlecenie
STEK-ROL'u (tak pisze na konserwie, którą mam w domu), a to różnica !
b
byly pracownik
Ja kiedys pracowalem w ZM w ebicy i podam wam sklad parówki debickiej 20 % tluszczu 20% czwórki wieprzowej 20% pachwiny wieprzowej 30 % skorek wieprzowych zkutrowanych i jakies 25 liter wody plus przyprawa do parowek, bialko sojowe , maka ziemniaczana ,sol,i z 10 kilo lodu<wytwarzanego w specjalnej maszynie ,lód ma ksztalt chipsów i taka recepte przygoowywali technolodzy z ZM syf!!!!!
z
zdzichowa
W dniu 29.03.2010 o 07:30, ~zdzichu~ napisał:

Fachowcy to są nadal, tylko w Dębicy nie wiedzą co należy słowo praca. Lenie, brak dyscypliny, myśleli że jak w komunie, należy się praca. Tyle ile profi reklamowało tych konserw z blachy z czasów II wojny światowej to nie wiesz. Świat się zmienia i potrzeby ludzi też, a tradycja to było piękne imie dla dziewczynki w "Misiu".


Oby się ten świat nie zmieniał tak jak ty:).
j
józek
O jaki się gościu zdyscyplinowany trafił ,dobrze że masz rodzinę w Profi to Cię jokoś trzymają ,ale to też się skończy ,bo wiekszego nieudacznika

to nie ma jak Ty.Gościu piszesz takie bzdety jak byś był z innej planety ,nie wiesz co Ciebie czeka w życiu ,ale za oczernianie tych biednych

ludzi udręczonych wyzyskiwanych zapłacisz ,już niedługo .!!!!!!!!!Miłego dnia .
j
józek
W dniu 29.03.2010 o 07:30, ~zdzichu~ napisał:

Fachowcy to są nadal, tylko w Dębicy nie wiedzą co należy słowo praca. Lenie, brak dyscypliny, myśleli że jak w komunie, należy się praca. Tyle ile profi reklamowało tych konserw z blachy z czasów II wojny światowej to nie wiesz. Świat się zmienia i potrzeby ludzi też, a tradycja to było piękne imie dla dziewczynki w "Misiu".

~zdzichu~
Fachowcy to są nadal, tylko w Dębicy nie wiedzą co należy słowo praca. Lenie, brak dyscypliny, myśleli że jak w komunie, należy się praca. Tyle ile profi reklamowało tych konserw z blachy z czasów II wojny światowej to nie wiesz. Świat się zmienia i potrzeby ludzi też, a tradycja to było piękne imie dla dziewczynki w "Misiu".
o
on
konserwy w ZM Dębica jakościowo pogorszyły się po przejęciu zakładu przez firme profii. przysłali swoich (pożal sie Boże) fachowców (technologów i całą rzesze nierobów i takich co szukają dziury w całym). Jednym słowem same kanalie. I to firma profii ( która miała być zbawicielem ) dla ZM Dębica doprowadziła do pogorszenia się wszystkich produkowanych tam wyrobów.
pytanie dlaczego...każdy niech odpowie sobie sam
s
szaza
W dniu 22.02.2010 o 15:56, ~lula~ napisał:

Zgadzam się z Tobą powinien odpowiedzieć za wraz ze swoją kliką ,którą sobie dobrał na początku ,jak tylko zaczął rządzić.


porobił sobie "śmiesznych "kierowników bez wykształcenia
r
rik
W dniu 22.02.2010 o 13:55, irka napisał:

Słyszałam,że to nieprawda z tymi "mięsnymi". Ktoś chyba "sieje" postrach...



Oj, niestety prawda...I obawiam się, że nikt za to nie odpowie. Tak jak i poprzedni zarząd, pan K., pan B. i reszta chłopców z ferajny. Firmę rozpieprzyli, wybuchła afera, było mnóstwo zarzutów a skończyło się tak, że dziś odpowiadają tylko za zbyt poźne złożenie wnisoku o upadłość. I to nie wiadomo czy poniosą jakieś konsekwencje, bo prokuratura już zleciła kolejnemu "ekspertowi" by znadał "zasadność zarzutu". Tylko tego jednego zarzutu! Ciekawe ilu jeszcze "ekspertów" musi go badać? Tak w ogóle to uważam, że sprawy tych panów nie powinna prowadzić rzeszowska prokuratura, bo w końcu pracuje tam były szef rejonówki z Dębicy.
~lula~
Zgadzam się z Tobą powinien odpowiedzieć za wraz ze swoją kliką ,którą sobie dobrał na początku ,jak tylko zaczął rządzić.
Dodaj ogłoszenie