W centralnej części Polski siarczyste mrozy zniszczyły nawet 90 proc. sadzonek. Ucierpiały nie tylko plantacje truskawek, ale i sady owocowe, m.in.: czereśnie, morele i brzoskwinie.
- Podkarpackie jest jedynym województwem w kraju, które nie poniosło szkód z powodu mrozów. Uratowała nas pokrywa śnieżna, która ochroniła rośliny przed niskimi temperaturami - mówi Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej.
Sadownicy z regionu prognozują, że tegoroczne zbiory będą obfite.
- Pod warunkiem, że ominą nas przymrozki. Spokojni będziemy mogli być w połowie maja - dodaje Bartman.
O ile podrożeją owoce?
Czy obfite plony na Podkarpaciu mają szansę uchronić nas przed podwyżkami, które już prognozują pesymiści? Sadownictwo stanowi ok. 40 proc. produkcji rolniczej w naszym regionie. To sporo, jednak nasz wkład w krajowy rynek owoców nie przekracza 7 procent.
- Na ceny, także na Podkarpaciu, będzie miała wpływ sytuacja rynkowa w całej Polsce. Jeśli w większości województw zbiory będą małe, to ceny pójdą w górę. Nie można się łudzić, że pozostanie to bez wpływu na sytuację na "naszym podwórku" - uważa dr Tomasz Soliński, ekonomista z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.
I dodaje: - Ceny w największej mierze będą zależały od urodzaju. Jednak nie można zapominać, że wpływają na nie także ruchy spekulantów, którzy mogą wykorzystać złe prognozy, by nadmiernie windować ceny - dodaje dr Soliński.
Truskawek ma nie brakować
Już teraz mówi się, że czekają nas wyjątkowo wysokie ceny truskawek. W 2009 r. za kilogram tych owoców płaciliśmy pod koniec maja ok. 5 zł. Rok później, gdy przez region przeszła fala powodziowa, cena była dwa, a nawet trzy razy wyższa. Dziś mówi się, że w tym roku będzie podobnie. Tym bardziej, że uprawami truskawek zajmują się u nas nieliczni.
- Ale to i tak wystarczy, by zaspokoić potrzeby mieszkańców regionu. Nie musimy się bać, że nasz rynek zaleją truskawki sprowadzane zza granicy - zapewnia prezes Bartman.
Zdaniem dietetyków, najzdrowsze są te owoce i warzywa, które rosną jak najbliżej nas.
- Te importowane zawsze będą zawierać sporą ilość środków konserwujących. Tak, by przetrwały w dobrym stanie trudy transportu - tłumaczy Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA
- Prywatne nagranie Sary James wyciska łzy z oczu. Oddała hołd ukochanej babci
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób