Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1152 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kartki, zakazane zajączki i kulinarna cenzura. Wielkanoc w czasach PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....
Ze złotem, z rakami i z truflą. TOP 5 najdroższych burgerów, które są oznaką luksusu
Burgery na stałe zagościły się w menu restauracji w Polsce i na świecie. I to w lokalach podających nie tylko kuchnię amerykańską. Coraz częściej burger...
Jajka herbaciane hitem TikToka. Ten przepis podbije wasze kubki smakowe
W Azji uwielbiają przepisy zawierające jajka. Najczęściej spotkać je można w japońskim ramenie, ale nie ono wzbudza najwięcej kontrowersji. Stuletnie chińskie...
Tarta jabłkowa dla Królowej Kier, dania dla Pottera. Przysmaki wprost z TikToka
Gabrielle Williams tworzy profil na TikToku, który obfituje w pyszne dania, nawiązujące do popularnych filmów i seriali. Znajdziemy tu m.in. jedzenie...
Jak zrobić domową nutellę?
Lubisz Nutellę, ale dbasz o zdrowie i figurę? Jeśli tak, z pewnością pokochasz nasz przepis na zdrowszy odpowiednik tego popularnego kremu. Podpowiadamy, jak...
Krem sułtański, wyroby czekoladopodobne i oranżada. Smaki z okresu PRL-u
Krem sułtański, guma balonowa Donald, lody Bambino, wyroby czekoladopodobne albo oranżada w proszku, z woreczka lub w szklanej butelce z korkiem - takie smaki...
Gratka dla widzów „Przyjaciół” i Pottera. Kawiarnie inspirowane filmami i serialami
W Toruniu odwiedzisz kawiarnię rodem z serialu „Przyjaciele”, a w Krakowie poczujesz magię Harry'ego Pottera. Do Jaworzna będą mogli wyruszyć fani twórczości...
Najstarsza restauracja w Europie? Oto Piwnica Świdnicka z Wrocławia
Na świecie znajduje się wiele restauracji, które uważane są za najstarsze. Wśród nich odnotowuje się Piwnicę Świdnicką z Wrocławia, której początek datuje się...
TOP 10 najpopularniejszych miast dla smakoszy na świecie. Tu dobrze zjemy
Portal TripAdvisor przygotował listę najpopularniejszych miejsc na świecie stworzonych dla miłośników dobrego jedzenia. Które miasta znalazły się w czołówce...
Mazurek królewski na Wielkanoc. Przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była w XIX wieku z edukowania młodych gospodyń domowych w dziedzinie gotowania i prowadzenia domu. W książce „Jedyne praktyczne...