Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bezpłatne szkolenia dla przyszłych winiarzy

Ewa Wawro
W ubiegłym roku ze szkoleń dla przyszłych winiarzy skorzystało ponad 120 osób
W ubiegłym roku ze szkoleń dla przyszłych winiarzy skorzystało ponad 120 osób EWA WAWRO
Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia organizuje bezpłatne szkolenia dla osób zainteresowanych winiarstwem. Zapisy już ruszyły.

Bezpłatne szkolenia przeznaczone są dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino.

Trzy niedzielne szkolenia odbywające się w ramach programu dofinansowanego przez samorząd województwa podkarpackiego w ramach programu "Uprawa winorośli i produkcja wina w małym gospodarstwie na Podkarpaciu" zaplanowano na 8, 15 i 22 maja (łącznie 24 godziny).

Zajęcia odbywać będą się, w PODR w Boguchwale, głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, omówi podstawy wyrobu wina i odpowie na pytanie czy na produkcji polskiego wina można zarobić.

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: [email protected] lub telefonicznie 502 146 485

Program szkoleń

8 maja 2011
1. "Fenomen podkarpackiego wina" - 2 godz. - Ewa Wawro
(historia winiarstwa, początki nowego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego - programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, wnioski po Konwentach Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina (analiza SWOT)

2."Zakładanie i prowadzenie winnicy" - 4 godz. - Roman Myśliwiec
(budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie)

3. "Ochrona winorośli" - 1 godz. - Roman Myśliwiec
(ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, podstawowymi chorobami i szkodnikami)

4. "Wino a zdrowie" - 1 godz. - Ewa Wawro
(dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina, konsumpcja wina)

15 maja 2011
1. "Wyrób wina" - 4 godz.- Roman Myśliwiec
( definicja wina, skład, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, fermentacja, maceracja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina po fermentacji, wyrób win specjalnych, wady i choroby)

2. "Polskie winiarstwo w nowych realiach prawnych" - 1 godz. - Roman Myśliwiec
(krótkie omówienie podstawowych przepisów polskich i unijnych dotyczących winiarstwa, normy i standardy obowiązujące przy produkcji wina, procedury administracyjne związane z komercyjną produkcją)

3. "Marketing w winnicy" - 2 godz. - Ewa Wawro
(standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy)

4. "Czy na polskim winie można zarobić?" - 1 godz. Roman Myśliwiec
(koszty: założenia i prowadzenia winnicy, wyposażenia przetwórni, produkcji i butelkowania wina, kalkulacja zysku na przykładzie winnicy o powierzchni 1 ha)

22 maja 2011
1. "Uprawa winorośli i winiarstwo w praktyce gospodarstwa winiarskiego o profilu enoturystycznym" - 8 godz. - Roman Myśliwiec
Wyjazd studyjny do grupy 30-50 osób po wybranych winnicach podkarpackich - praktyczne zapoznanie się z uprawą krzewów i produkcją wina oraz ofertą enoturystyczną godpodarstw.
Koszty transportu ponoszą uczestnicy szkolenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24