- Chleb „Żurawinka” pieczony jest od niedawna w naszej piekarni, ale zyskał już wielu sympatyków - mówi Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni F.P.H.U. HELVA.
Chleb ma dużo właściwości zdrowotnych. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa, która jest bogactwem błonnika. Oprócz błonnika w mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą mąki razowej jest także mniejsza zawartość skrobi niż w zwykłych mąkach.
- By wzmocnić właściwości zdrowotne, postanowiliśmy wzbogacić chleb suszoną żurawiną - podkreśla Elżbieta Nawłoka. - Dzięki niej wzmacniamy serce. Żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i działanie antybakteryjne. Zaletą „Żurawinki” jest to, że pieczona jest na naturalnym zakwasie chlebowym.
Podsumowując, w skład chleba wchodzi: mąka żytnia razowa, naturalny zakwas i żurawina. Dla urozmaicenia smaku dodawany jest słonecznik, siemię lniane i kminek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Komunie dzieci gwiazd są jak wesela. Najpierw ciało Chrystusa, potem DMUCHANY ZAMEK
- Ujawniamy listę klientów internetowej szamanki! Gwiazdy telewizji i żony piłkarzy...
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?