Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb „Żurawinka” z piekarni F.P.H.U. HELVA należącej do Elżbiety Nawłoki

Ula Sobol
- Chleb „Żurawinka” pieczony jest od niedawna w naszej piekarni, ale zyskał już wielu sympatyków - mówi Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni F.P.H.U. HELVA.
- Chleb „Żurawinka” pieczony jest od niedawna w naszej piekarni, ale zyskał już wielu sympatyków - mówi Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni F.P.H.U. HELVA. Krzysztof Kapica
Piekarnia F.P.H.U. HELVA jest już znana naszym Czytelnikom. Do tegorocznej edycji NDP zgłosiła swój kolejny produkt, a jest nim chleb „Żurawinka”.

- Chleb „Żurawinka” pieczony jest od niedawna w naszej piekarni, ale zyskał już wielu sympatyków - mówi Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni F.P.H.U. HELVA.

Chleb ma dużo właściwości zdrowotnych. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa, która jest bogactwem błonnika. Oprócz błonnika w mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą mąki razowej jest także mniejsza zawartość skrobi niż w zwykłych mąkach.
- By wzmocnić właściwości zdrowotne, postanowiliśmy wzbogacić chleb suszoną żurawiną - podkreśla Elżbieta Nawłoka. - Dzięki niej wzmacniamy serce. Żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i działanie antybakteryjne. Zaletą „Żurawinki” jest to, że pieczona jest na naturalnym zakwasie chlebowym.

Podsumowując, w skład chleba wchodzi: mąka żytnia razowa, naturalny zakwas i żurawina. Dla urozmaicenia smaku dodawany jest słonecznik, siemię lniane i kminek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24