Na początku sierpnia 4,9 tys. brojlerów z Niemiec skażonych tych środkiem trafiło do jednej z ubojni w województwie warmińsko - mazurskim.
Inspekcja Weterynaryjna wraz z Państwową Inspekcją Sanitarną zabezpieczyły i wycofały z obrotu mięso oraz jaja kurze skażone tym środkiem.
Do Polski, w tym do naszego województwa, w dalszym ciągu sprawdzany jest jednak drób oraz produkty pochodne z Niemiec.
Ich badaniem zajmują się aktualnie Wojewódzkie Stacje Sanitarno - Epidemiologiczne w Warszawie i w Rzeszowie.
- Do tej pory na terenie województwa podkarpackiego nie odnotowano przypadku sprzedaży mięsa i jaj kurzych, które byłyby skażone fipronilem. Nie potwierdzają tego także dotychczas przeprowadzone badania w WSSE w Rzeszowie - mówi Dorota Gibała, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Łącznie, do końca września, zbadanych zostanie 320 próbek mięsa kurzego i jaj.
**ZOBACZ TEŻ: ABC jajek. Różnice w jajkach z chowu klatkowego i z wolnego wybiegu
**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice