Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inwestycja za 12,7 mln zł. Teraz Zakład Mięsny Jasiołka w Dukli produkuje prozdrowotne wędliny z wykorzystaniem bakterii [ZDJĘCIA, WIDEO]

Paweł Dubiel
Paweł Dubiel
Józef Lonczak
Józef Lonczak
Wideo
od 16 lat
W Dukli otwarto nową wytwórnię ZM Jasiołka, w którym wdrożono innowacyjną technologię produkcji prozdrowotnych wędlin z wykorzystaniem bakterii. Koszt projektu: 12,7 mln zł, w tym dofinansowanie 8,9 mln zł.

- Otwarcie nowego zakładu jako nowego obiektu i jego wyposażenie w maszyny i urządzenia jest owszem ważne, ale najważniejsze jest wdrożenie w naszym zakładzie nowej technologii produkcji wyrobów mięsnych z wykorzystaniem serwatki. Dzięki temu wędliny są tu wytwarzane bez dodatku azotynów i azotanów, przez co udało się nam wyeliminować te konserwanty, które wywierają negatywny wpływ na zdrowia człowieka - podkreślał Paweł Krajmas, dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka w Dukli.

Profesor Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z Warszawy zwracał uwagę, że wdrożenie do produkcji tej innowacyjnej technologii wytwarzania prozdrowotnych wędlin i wyrobów mięsnych to wielki sukces i ukoronowanie wspólnych, wieloletnich wysiłków.

- W powszechnym odczucie bakterie z zakładu powinny być eliminowane na wszelkie sposoby, jednak tu stosowane są pożyteczne i mają prozdrowotny wpływ na organizm konsumenta, a smak wędlin wcale na tym nie traci. Dlatego gratuluję właścicielom i pracownikom „Jasiołki” sukcesu wdrożenia tej technologii. Jesteście przykładem, że współpraca biznesu z nauką się opłaca - tłumaczył.

Warto podkreślić, że azotany i azotyny zastąpione zostały zgodnie z patentem serwatką kwasową pozyskaną z mleka krowiego. Produkty mięsne powstałe dzięki nowej technologii serwatkowej są bezpieczne i uważane za zdrową żywność.

Wdrożony patent ma wpływ między innymi na: znaczące obniżenie zawartości naturalnie występujących w mięsie drobnoustrojów patogennych, zwłaszcza przy produkcji wyrobów surowo dojrzewających i skraca czas przygotowania mięsa do produkcji. Ponadto poprawia walory smakowe wyrobów poprzez skuteczne skruszenie mięsa i co ważne, wydłuża trwałość przechowywanych wyrobów mięsnych.

- Mogę tylko gratulować załodze sukcesu i wytrwałości. Bo dofinansowanie na wdrożenie tego projektu udało się zdobyć dopiero za czwartym razem, a jego wdrażanie wypadło na trudne czasy obostrzeń wynikających z COVID-u i zaraz potem wybuchem wojny w Ukrainie. Jednak takie trudne projekty z zastosowaniem unikatowych technologii i rozwiązań są bardzo potrzebne na Podkarpaciu - mówiła Małgorzata Jarosińska-Jedynak, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.

W opinii specjalistów wdrożona w ZM „Jasiołka” technologia pozwala na produkcję trzech grup wyrobów: bio-żywności certyfikowanej, konwencjonalnej i wolno dojrzewających wyrobów mięsnych, w tym produkcję żywności dietetycznej. Obejmuje żywność dla dzieci i seniorów. Jest ona dietetyczna i zalecana do stosowania na przykład przy leczeniu pewnych schorzeń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24