Masarnia rodzinna Lubera bazuje na wielowiekowej, podkarpackiej tradycji wędzenia i przetwarzania mięsa. Wiedza i doświadczenie masarzy firmy pozwala zachować tradycyjny smak wszystkich produkowanych w niej wyrobów.
Początkowo firma wytarzała wyroby mięsne na potrzeby rodziny, przyjaciół, znajomych i sąsiadów. Obecnie specjalizuje się w produkcji wyrobów wędzonych w sposób tradycyjny, w wędzarniach opalanych drewnem bukowym.
Tradycyjny sposób produkcji
Dzięki zastosowaniu tradycyjnego sposobu produkcji charakteryzuje się ona niską wydajnością, ale co za tym idzie – wysoką jakością wędlin. Kilogram gotowej wędliny uzyskujemy z około 1,2 kg mięsa wieprzowego. Do wyprodukowania wędlin używana jest polska wieprzowina, pochodząca od regionalnych dostawców. W produkcji stosowane są jedynie autorskie receptury smakowe składające się z podstawowych przypraw, jakie znajdą Państwo w każdym domu.
Tylko naturalne składniki
Świeże przyprawy i własnoręcznie mielony pieprz, pozwalają wydobyć najlepszy smak i aromat produktów. Takiego rodzaju mieszanki masarnia Lubera wykorzystuje przy produkcji wszystkich wyrobów wędzonych: kiełbas, szynek, schabów, polędwic jak również podrobów: pasztetów, salcesonów, kaszanek. Unikalna technologia produkcji, w połączeniu z tradycyjnym wędzeniem, pozwala zachować świeżość wędlin do 14 dni od daty produkcji.
W masarni nie używa się zbędnych konserwantów, wzmacniaczy smaku ani fosforanów, które miałyby na celu zwiększenie wagi produktów, barwników, substancji wiążących wodę, ani dodatków chemicznych. Jedynymi substancjami konserwującymi używanymi w produkcji jest sól i sól peklowa.
Wyrób ręczny
Większość prac przy wyrobie wędlin wykonywanych jest ręcznie. W procesie wytwarzania udało się pogodzić tradycyjne metody produkcji z dbałością o wysokie standardy higieniczne, stosowane w krajach unii europejskiej. Cały proces monitorowany jest zgodnie z wymogami HACCP. Regularnie wykonywane są badania trwałościowe i mikrobiologiczne wędlin.
O produkcie
Kiełbasa krakowską pieczona extra, to wysokiej jakości produkt wytwarzany wg tradycyjnej receptury w 100% z mięsa wieprzowego.
Składniki:
- mięso wieprzowe 100% (100g – 133g szynki),
- zioła i przyprawy naturalne,
- sól peklowa.
Przydatność do spożycia: 14 dni od daty produkcji. Orientacyjna waga produktu: 0,6 kg.
Produkt można nabyć w dobrych punktach sprzedaży wędlin w sugerowanej cenie dla klienta detalicznego to 48,00 zł/ kg.
Producent:
Podkarpacka Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych L&B Food Company,
u. Tarnobrzeska 138
36-100 Kolbuszowa Dolna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kwaśniewska zawstydza młodsze koleżanki. Wyglądała w teatrze jak 40-latka
- Nagrali dzikie pląsy Nataszy Urbańskiej. Coś jej wystawało spod sukienki...
- Eleni od trzydziestu lat żyje bez córki. Jej grobu można nawet nie zauważyć
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA