Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klaster „Podkarpackie Smaki” dla produktów regionalnych już działa

Alina Bosak [email protected]
Na spotkaniu dotyczącym Klastra "Podkarpackie Smaki": Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych.
Na spotkaniu dotyczącym Klastra "Podkarpackie Smaki": Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. Pro Carpathia
16 stycznia Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa - wraz z 20 przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego – utworzyło nowy klaster zrzeszający wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych. Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji.

- Wsparcie to realizować będziemy poprzez wdrażanie różnych projektów finansowanych m.in. przez programy unijne. Od siedmiu lat nasza organizacja promuje kulinaria tradycyjne i regionalne. Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne dla dziennikarzy, prowadzimy stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl.

Wspieramy także największą imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. - Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmujących się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa.

Dlatego też nie trzeba wyjaśniać dlaczego tym zagadnieniem – stworzenia klastra – zajęło się właśnie Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. A pomysł na działanie samego klastra? Jest ich wiele, i co ważne szereg już dobrze przetestowanych w innych krajach czy nawet w innych regionach Polski.

- Naszym zasadniczym celem będzie promowanie żywności produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie  samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki” – dodaje prezes Krzysztof Staszewski. – Prowadzimy także rozmowy dotyczące uruchomienia w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym znakiem czyli „Podkarpackie Smaki”.

Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność.

Wśród członków klastra są znane firmy z branży mięsnej m.in. ZM „Smak Górno” w Górnie, ZM „Jasiołka” z Dukli, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty z Markowej, czy cukierniczej m.in. Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN-PAJDA „ z Jarosławia czy Piekarni „ANMAR” z Rogóźna.

Klaster został stworzony w związku z realizacją projektu „Alpejsko-karpacki Most Współpracy”, współfinansowanego ze środków Szwajcarii w ramach szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24