Lady Fingers, czyli jarosławskie biszkopty z tradycją

Materiał promocyjny Nasze Dobre Podkarpackie
Delikatne ciastka o podłużnym kształcie, kruchej konsystencji i jednolitej, złocistej barwie - biszkopty Lady Fingers, to produkt zgłoszony w tegorocznej edycji naszego konkursu przez jarosławską Fabrykę Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o.

Wytwarzane od 1876 r. biszkopty są symbolem Jarosławia i od dawna cieszą się dużą popularnością wśród klientów.

Tradycja wypieku jarosławskich biszkoptów przywędrowała z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu i sięga XIX w. Łączy się ją przede wszystkim ze Stanisławem Gurgulem; pradziadkiem obecnego prezesa firmy, Pani Anety Gurgul. Osiadłym w Jarosławiu kupcem, producentem żywności, radnym miasta i działaczem społecznym. Wyroby z fabryki na początku XX w. były znane nie tylko w Polsce, trafiały między innymi do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Biszkopty, ze względu na swą lekkostrawność, polecane są zwłaszcza dzieciom, matkom karmiącym, osobom starszym i rekonwalescentom oraz jako element zdrowej diety. W 1905 r. bardzo dobrą reklamę zrobiła im opinia Komisji Przemysłowej Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego: „Każda matka dbając o zdrowie swoich dzieci nie użyje nigdy innych biszkoptów jak tylko Gurgula”.

Obecnie Fabryka zajmuje się produkcją biszkoptów podłużnych i okrągłych. Działa w oparciu o swoją naczelną zasadę: „Produkować dobrą, zdrową polską żywność”. Biszkopty są wyrabiane i formowane ręcznie z naturalnych składników. Receptura nie została zmieniona od ponad wieku. To lekkie ciastka o kruchej konsystencji, które cieszą się sympatią wśród seniorów nie tylko z regionu, ale z całej Polski pamiętających ich smak z dzieciństwa. Są znane na całym świecie. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach. Przekładane kremami czy nasączane likierem są składnikiem wielu włoskich i francuskich deserów, w tym przede wszystkim: charlotte, trifle, suppa inglese i tiramisu. Są też częstym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.

Wyroby Fabryki są wyśmienite z uwagi na składniki używane do nich oraz technologię. Jedno ciastko waży około 6 g, a jego wartość energetyczna to zaledwie 23 kcal. Jarosławska firma, mając na uwadze konkurencję rynkową i wzrastające wymagania klientów, nieustannie dba o polepszenie świadczonych usług. W 2004 roku wprowadziła system HACCP, którego zadaniem jest czuwanie nad jakością zdrowotną produkowanej żywności. Ponadto wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach.

O produkcie

Biszkopty Lady Fingers można nabyć w trzech rodzajach opakowań - 60 g i 150 g pakowane w tradycyjny kartonik oraz 140 g pakowane w wypraskę. Biszkopty są produkowane z naturalnych składników: mąka pszenna, jaja świeże, cukier, miód i śladowe ilości środka spulchniającego, który pod wpływem wypieku ulatnia się. Opakowanie zbiorcze 60 g, zawiera 56 szt kartoników. Opakowania zbiorcze w formie wypraski 140 g oraz kartonowe 150 g, zawierają po 20 szt. Okres przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy. Produkt jest dostępny w większości sklepów spożywczych.

Producent: Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., 37-500 Jarosław ul. 3 Maja 41A

Zapraszamy na stronę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24