Wytwarzane od 1876 r. biszkopty są symbolem Jarosławia i od dawna cieszą się dużą popularnością wśród klientów.
Tradycja wypieku jarosławskich biszkoptów przywędrowała z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu i sięga XIX w. Łączy się ją przede wszystkim ze Stanisławem Gurgulem; pradziadkiem obecnego prezesa firmy, Pani Anety Gurgul. Osiadłym w Jarosławiu kupcem, producentem żywności, radnym miasta i działaczem społecznym. Wyroby z fabryki na początku XX w. były znane nie tylko w Polsce, trafiały między innymi do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Biszkopty, ze względu na swą lekkostrawność, polecane są zwłaszcza dzieciom, matkom karmiącym, osobom starszym i rekonwalescentom oraz jako element zdrowej diety. W 1905 r. bardzo dobrą reklamę zrobiła im opinia Komisji Przemysłowej Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego: „Każda matka dbając o zdrowie swoich dzieci nie użyje nigdy innych biszkoptów jak tylko Gurgula”.
Obecnie Fabryka zajmuje się produkcją biszkoptów podłużnych i okrągłych. Działa w oparciu o swoją naczelną zasadę: „Produkować dobrą, zdrową polską żywność”. Biszkopty są wyrabiane i formowane ręcznie z naturalnych składników. Receptura nie została zmieniona od ponad wieku. To lekkie ciastka o kruchej konsystencji, które cieszą się sympatią wśród seniorów nie tylko z regionu, ale z całej Polski pamiętających ich smak z dzieciństwa. Są znane na całym świecie. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach. Przekładane kremami czy nasączane likierem są składnikiem wielu włoskich i francuskich deserów, w tym przede wszystkim: charlotte, trifle, suppa inglese i tiramisu. Są też częstym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.
Wyroby Fabryki są wyśmienite z uwagi na składniki używane do nich oraz technologię. Jedno ciastko waży około 6 g, a jego wartość energetyczna to zaledwie 23 kcal. Jarosławska firma, mając na uwadze konkurencję rynkową i wzrastające wymagania klientów, nieustannie dba o polepszenie świadczonych usług. W 2004 roku wprowadziła system HACCP, którego zadaniem jest czuwanie nad jakością zdrowotną produkowanej żywności. Ponadto wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach.
O produkcie
Biszkopty Lady Fingers można nabyć w trzech rodzajach opakowań - 60 g i 150 g pakowane w tradycyjny kartonik oraz 140 g pakowane w wypraskę. Biszkopty są produkowane z naturalnych składników: mąka pszenna, jaja świeże, cukier, miód i śladowe ilości środka spulchniającego, który pod wpływem wypieku ulatnia się. Opakowanie zbiorcze 60 g, zawiera 56 szt kartoników. Opakowania zbiorcze w formie wypraski 140 g oraz kartonowe 150 g, zawierają po 20 szt. Okres przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy. Produkt jest dostępny w większości sklepów spożywczych.
Producent: Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., 37-500 Jarosław ul. 3 Maja 41A
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża