- Jeśli już pierogi znajdą się na talerzu, dobrze posypać je cebulką, bułeczką tartą albo polać tłuszczem. Nasi klienci powinni też wiedzieć, że do produkcji pierogów nie używamy żadnych konserwantów ani innych utrwalaczy – mówi Stanisław Cabaj, szef firmy „Mateo”.
Pierogi ruskie zawierają: mąkę, ziemniaki i cebulę. Jak zaznacza właściciel firmy produkty te pochodzą od wyselekcjonowanych dostawców z terenu woj. podkarpackiego. Są to produkty świeże i ekologiczne. Szef Mateo podkreśla, że Podkarpacie jest ekologicznym regionem, a produkowana tu żywność jest bardzo zdrowa.
Jeśli zakupimy pierogi ruskie firmy „Mateo” i chcemy je przyrządzić do spożycia, należy rzucić pierogi na przegotowaną wodę. Gotujemy je przez 8 minut, a potem wyciągamy i układamy na talerzu.
Jak zaznacza szef firmy, pierogi ruskie i inne wyroby „Mateo” najlepiej sprzedają się na terenie woj. podkarpackiego. Chociaż znajdują też nabywców w wielu innych regionach kraju, a także za granicą.
- Nasze pierogi cenią sobie smakosze w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech i na Litwie – z satysfakcją podkreśla pan Stanisław.
Firma „Mateo” istnieje od 1993r, a jej właścicielami są Teresa i Stanisław Cabajowie. Od początku swego istnienia firma działa w branży spożywczej stale zwiększając swój potencjał. Wraz z jego wzrostem wyłoniła się specjalizacja firmy w zakresie dystrybucji lodów i mrożonek. Od 1994r. firma specjalizuje się wyłącznie w tym asortymencie, będąc bezpośrednim dystrybutorem wszystkich liczących się na naszym rynku producentów.
- W 1996 zauważając braki na rynku w zakresie mrożonych wyrobów mącznych uruchomiliśmy produkcję pierogów i uszek – zaznacza szef firmy.
Obecnie firma produkuje ponad 25 asortymentów wyrobów. Produkty wykonywane są według tradycyjnej i sprawdzonej receptury.
Firma słynie także z szeregu innych wyrobów cenionych przez smakoszy. Jest producentem: pyz ziemniaczanych, pyz z mięsem, klusek śląskich, uszek z mięsem, wigilijnych, uszek z grzybami, uszek z kapustą i grzybami, pierogów z kapustą i grzybami, pierogów z mięsem, pierogów ruskich, pierogów z jagodami, pierogów z kapustą, zapiekanek z pieczarkami,
Wytwarza także: flaki wołowe dębickie, fasolkę po bretońsku, bigos dębicki, gołąbki, krokiety z kapustą i mięsem. Zajmuje się dystrybucją: lodów, frytek, warzyw i owoców mrożonych, ryb mrożonych, pizzy, pieczywa mrożonego, mięsa i drobiu mrożonego.
Jak zaznacza prezes Cabaj, w najbliższym czasie, dla uczczenia 15-lecia firmy, na rynek trafi nowy jej produkt – kluski podkarpackie. Nie chce na razie ujawniać więcej szczegółów, gdyż wyrób znajduje się w końcowej fazie przygotowania.
Firma wdrożyła system HACCP
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej.
System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.
Pamiętaj, że…
Wyroby „Mateo”, to smaczne, zdrowe, wygodne i ekonomiczne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu lub umiejętności koniecznych do przygotowania niebanalnego posiłku.
Stanisław Siwak
Kolejny produkt zaprezentujemy jutro
Wybierz najpopularniejszy produkt z Podkarpacia
Tytuł w konkursie „Najpopularniejszy produkt Podkarpacia” przyznają nasi Czytelnicy. Każda prezentacja opatrzona jest numerem, który będzie pomocny podczas plebiscytu SMS-wego dla Czytelników. Zdobywca tytułu "Najpopularniejszy Produkt Czytelników Nowin" zostanie uhonorowany przez wydawcę GC Nowiny tj. Media Regionalne Sp. z o.o. nagrodą w wysokości 5.000 złotych, do wykorzystania w formie reklamy firmy w GC Nowiny, na warunkach określonych w umowie.
Jak głosować?
- W treści sms-a wpisać hasło NDP;
- Po haśle należy wstawić spację i numer przyporządkowany danemu produktowi, np. NDP 33;
- SMS-a wysyłamy na numer 71051 (koszt sms-a wynosi 1,22 zł z VAT).
Na Czytelników, którzy głosują w naszym konkursie na swój ulubiony produkt czekają atrakcyjne nagrody. Szczegóły wkrótce.
Jeszcze przyjmujemy zgłoszenia
Można jeszcze zgłosić uczestnictwo w konkursie. Informacje pod numerem tel. 017 867-23-52 lub 693 432 870, email: [email protected]
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"