Ośma edycja konkursu "Z babcinej spiżarni" w Jarosławiu. Wyłoniono najlepsze potrawy regionalna. Podajemy niektóre przepisy [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Ósma edycja konkursu "Z babcinej spiżarni" w Jarosławiu.
Ósma edycja konkursu "Z babcinej spiżarni" w Jarosławiu. Archiwum Starostwo Powiatowe w Jarosławiu
Udostępnij:
Koła Gospodyń Wiejskich powiatu jarosławskiego już po raz ósmy miały możliwość zaprezentowania tradycyjnych specjałów kulinarnych regionu, podczas konkursu "Z babcinej spiżarni".

W konkursie „Z Babcinej Spiżarni” brały udział Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa, Stowarzyszenie Kobiety na Rzecz Odnowy Tradycji i Obyczajów w Wierzbnej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska”, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym, Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.

Impreza zorganizowana przez starostę jarosławskiego Tadeusza Chrzana oraz wójta gminy Laszki Stanisława Gonciarza przy współpracy z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu.

Komisja w składzie Zofia Kasperek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Agnieszka Siwoń z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu i Krzysztof Zieliński, reprezentant Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpatia” oceniała przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa i mięso.

Grand prix w kategorii owoce za dżem winogronowo- jabłkowo-orzechowy otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, wyróżniono także Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za dżem z jarzębiny.

Najwyższe noty w kategorii warzywa za duszoną rzepę na ostro otrzymało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, a wyróżnienie za kiszoną kapustę z jabłkami - Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie.

Karp zapiekany przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach otrzymał grand prix w kategorii mięso. W tej samej kategorii na wyróżnienie zasługiwał tradycyjny pasztet z królika zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.

Członkowie komisji konkursowej stwierdzili, że przygotowane w tym roku przetwory były na wysokim poziomie i wybór tych najsmaczniejszych był wyjątkowo trudny. Niełatwe zadanie miał także starosta jarosławski Tadeusz Chrzan, który próbując dania przygotowane przez uczestników „Z Babcinej Spiżarni” wybierał potrawę w kategorii „Smak Starosty”.

Jak podkreślał starosta, podczas tegorocznej edycji Konkursu miał okazję smakować niektóre potrawy po raz pierwszy. Doceniając walory smakowe oraz trud włożony w przygotowanie dania, uhonorował Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim za karkówkę w ogórczance.

Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, celem konkursu jest prezentacja bogactwa kuchni regionalnej i dziedzictwa kulinarnego powiatu jarosławskiego, a sama impreza jest dobrą okazją do wymieniania się pomiędzy członkami Kół i Stowarzyszeń tak doświadczeniami jak i przepisami. Dzięki inicjatywom tego typu, tradycja kulinarna naszego kulinarna zostanie przekazana następnym pokoleniom.

Nagrody w VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” ufundowali: Starosta Jarosławski, Wójt Gminy Laszki oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie oraz Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.

Na kolejnych stronach przepisy na nagrodzone podczas VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” potrawy.

Uduszona rzepa na ostro

Składniki: 1kg rzepy, 1 łyżka soli, 4 ząbki czosnku zmiażdżone, 2 łyżki posiekanego imbiru, 4 łyżki papryki, ok. 3/4 kubka szczypiorku pokrojonego drobno, 2-3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego.

Wykonanie: rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok.3cm) zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek, sosy i paprykę. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Przełóż wszystko do wyparzonego słoja. Uciskaj rzepę tak mocno, jak się da. Naczynie lekko zakręć, warzywa będą bąbelkować w pierwszym etapie fermentacji.

Karp zapiekany

Składniki: 1 karp, przyprawy sól, pieprz, ziele, liść laurowy, wWarzywa marchewka, groszek konserwowy, cebula

Wykonanie: karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny i na to układamy karpia. Zakręcamy słoiki i dajemy do pieczenia na około 3 godziny.

Dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy

Składniki: 3kg winogron, 1kg jabłek (najlepiej antonówek, ale mogą być też inne, byle niezbyt słodkie), 1kg cukru, 20dkg orzechów włoskich.

Wykonanie: winogron umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże, obrać z gorzkiej skórki (ale jeśli są suche to już nie trzeba). Winogron, jabłko, orzechy wymieszać, dodać cukier i gotować ok. 45 minut (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

ZOBACZ TEŻ: Nasze Dobre Podkarpackie 2017. Gala finałowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie