To już 12. edycja Papieskiej Kremówki, wydarzenia organizowanego z okazji rocznicy urodzin św. Jana Pawła II i dla upamiętnienia rocznicy jego wizyty w Rzeszowie (w 1991 roku).
Z każdym rokiem kremówka jest o metr dłuższa. Tym razem miała ona 98 metrów. Przygotowania do stworzenia tak długiej kremówki trwały przez ostatnie kilka dni. Zaangażowali się w nie rzeszowscy rzemieślnicy i cukiernicy na czele z Kazimierzem Rakiem.
- Organizatorzy przygotowali aż 12 tysięcy porcji tego ciasta - mówi Sylwia Adamkiewicz z firmy Vortumnus, która brała udział w przygotowaniach.
Do przygotowania kremówki zużyto 3 tysiące jaj, około 300 kg mąki, 500 kg masła, 200 litrów śmietany, prawie 400 l mleka, 150 kg budyniu, 25 kg cukru pudru. Nie zabrakło też rodzynek. - W kremówce najistotniejsze jest nadzienie, które powstało na bazie kremu budyniowego o smaku waniliowym - dodaje Adamkiewicz.
Po kremówce na rzeszowskim Rynku odbył się Piknik Rodzinny „Bądźmy razem”, zorganizowany przez Caritas.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"