Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Składniki ( na 1 keksówkę):
1 średniej wielkości cukinia lub dwie małe
1 cebula
1 jajko
pęczek natki pietruszki
10 dkg sera żółtego
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
4 łyżki stołowe bułki tartej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę szatkujemy, podsmażamy, dodajemy do cukinii. Do ciasta ścieramy ser, wbijamy jajko, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i olej.
Doprawiamy, całość mieszamy. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy typu keksówka. Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Warzywne pasztety to dania wszechstronne. Można jeść je na ciepło, ale równie dobrze smakują podane na zimno.Pasują na śniadanie, łatwo zabrać je też do pracy i spałaszować w chwili przerwy. Jeżeli podamy warzywny pasztet w towarzystwie surówek czy sałaty, to sprawdzi się doskonale jako lekkie danie obiadowe.
Sceptyków, którzy nie wyobrażają sobie wegetariańskiej wersji pasztetu, niech przekonają ważne, zdrowotne fakty. Po pierwsze, dzięki dużej zawartości warzyw w daniu, np.: selera, marchewki, cukinii czy cebulki, zapewnimy sobie solidną porcję witamin i składników mineralnych. Takie składniki jak tofu czy soczewica to bogate źródła wartościowego białka. Są one dobrą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Z kolei dodatek orzechów włoskich, koniecznie drobno posiekanych, nie tylko podnosi walory smakowe pasztetu, ale zapewnia m.in. cenne kwasy Omega-3. I jeszcze jedno: pasztety z warzyw to dania stosunkowo tanie i proste w wykonaniu. Gwarantuję, że wyjdą nawet początkującym amatorom sztuki kulinarnej. Powodzenia w kuchni i smacznego!
Paszteciki z selera i soczewicy (8 babeczek)
Składniki:
1 seler
1 szklanka czerwonej, ugotowanej soczewicy
80 g tofu
1 marchewka
1 cebula (mała)
1 jajko
5 łyżek oleju rzepakowego
Pół szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
Pół łyżeczki lubczyku, majeranku
2 łyżki orzechów włoskich, drobno poszatkowanych
Sól, pieprz do smaku
Kiełki brokuła (do dekoracji)
Wykonanie:
Seler i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ok. 15 min.) Cebulę obieramy, szatkujemy i podsmażamy na łyżce oleju. Mieszamy: Seler, marchewkę, ugotowaną soczewicę i tofu. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy olej, cebulę, jajko, pokrojoną drobno pietruszkę, mąkę oraz przyprawy. Wyrabiamy. Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni Pieczemy ok. 25 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice