"Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie (pow. rzeszowski) jest największym tego typu wydarzeniem w regionie. Jednym z celów jest ukazanie potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych.
Jest to także ciesząca uznaniem smakoszy i zwolenników tradycyjnych dań impreza, gdyż pozwala w jednym miejscu i czasie na identyfikację wyrobów i przysmaków, które ze względu na tradycyjną metodę wytwarzania oraz tradycyjny sposób produkcji zasługują na specjalne wyróżnienie i ochronę.
W programie targów w Górnie były konkursy, degustacje produktów tradycyjnych, występy zespołów ludowych oraz kiermasz rękodzieła ludowego.
Do oceny konkursowej zgłoszono 69 wyrobów i dań - bo konkursy w Górnie sprawdzają nie tylko umiejętności kulinarnego kunsztu, oraz wiedzę o tradycji i historii regionu. Dlatego jurorzy nie mieli łatwego zadania z wyborem tych najlepszych i najsmaczniejszych aż w 10 kategoriach:
- sery i inne produkty mleczne;
- mięso świeże oraz produkty mięsne;
- produkty rybołówstwa (w tym ryby);
- nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone);
- wyroby piekarnicze;
- oleje i tłuszcze;
- miody;
- dania i potrawy;
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe;
Nagrody i wyróżnienia wręczał marszałek województwa Władysław Ortyl, który kandyduje do Parlamentu Europejskiego:
Cieszy fakt, że nasza podkarpacka inicjatywa, która zrodziła się z potrzeby kultywowania naszego kulinarnego dziedzictwa, wpisała się już na stałe w kalendarz wydarzeń w naszym regionie. Dla samorządu województwa podkarpackiego jest to niezwykle istotne, gdyż podejmujemy wiele starań, aby promować naszą wysokiej jakości żywność w kraju i poza granicami. O tym, że nasze wyroby są znakomite trzeba przekonywać w Warszawie i w Brukseli – mówił Władysław Ortyl.
Zwiedzających cieszyła możliwość degustacji i zakupu produktów tradycyjnych w Górnie, bo pozwala poznać niepowtarzalne smaki i aromaty, które charakteryzują nasze podkarpackie potrawy.
Kiermasz rękodzieła ludowego był także okazją do zakupu unikatowych i zanikających wyrobów tworzonych jeszcze tu i ówdzie przez lokalnych artystów.
Występy, grup dziecięcych i zespołów ludowych na tym festiwalu przenosiły uczestników w odchodzący już świat ludowych tradycji i obrzędów.
Warto dodać, że Podkarpacie jest w czołówce województw jeśli chodzi o liczbę wyrobów wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
Współorganizatorem "Festiwalu Podkarpackich Smaków” w Górnie był Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak- Górno, patronat medialny sprawowały m.in. GC Nowiny i portal nowiny24.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ile lat ma Małgorzata Rozenek? Bliski znajomy ujawnił szczegóły. Okłamała wszystkich?
- Marzena Rogalska błyszczy na ślubie, robiąc konkurencję pannie młodej! Ładnie to tak?
- Nowy partner dodał jej animuszu. Zakochana Kalicka pozuje topless przy wodospadzie
- Tuchlińska i Wojciechowski mają drugie dziecko! Miliarder został ojcem w wieku 77 lat