reklama

Po świętach marnujemy tony jedzenia

Anna JanikZaktualizowano 
Polska jest na piątym miejscu na liście państw Unii Europejskiej marnujących jedzenie. Co roku wyrzucamy 2 miliony ton żywności. Wyprzedzają nas Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia. sxc.hu
Po świętach bez wyrzutów sumienia wyrzucamy to, na co wcześniej wydaliśmy krocie: mięso, wędliny, a nawet chleb.
Po świętach marnujemy tony jedzenia
info. Liliana Kosakowska

(fot. info. Liliana Kosakowska)- Boli mnie, kiedy widzę, co trafia do kubłów na śmieci. A wiem, co mówię, bo działam też w radzie osiedla - przyznaje Aleksander Zacios, prezes rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta. - To smutne, że żywności nie marnują duże hotele i firmy, które regularnie nam ją dostarczają, a nie potrafią tego zrobić mieszkańcy miasta. W efekcie jedzeniem, które mogłoby trafić do potrzebujących, pożywiają się szczury - ubolewa.

Szkodzimy środowisku

Jak dodaje, wyrzucamy w zasadzie wszystko: sałatki, kiełbasy, pasztety, mięso. Nie mamy też szacunku dla chleba. Potwierdza to dyrektorka Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie, która od lat namawia mieszkańców regionu do rozsądnych zakupów przed świętami.

- To ma też bezpośredni wpływ na nasze środowisko, bo do wytworzenia, a później zutylizowania wyrzuconej żywności marnowana jest ogromna ilość wody i energii, rosną też koszty wywożenia odpadów i ceny w sklepach, bo więcej wyrzucając musimy więcej kupować - tłumaczy Dorota Rosińska-Jęczmienionka z PBŻ. - Nie wspominając o tym, że w śmieciach lądują nasze własne, wcale nie małe pieniądze, które wydaliśmy na przedświąteczne zakupy.

To część tradycji

Dlaczego mimo wszystko nie potrafimy zaplanować ich z głową i kupujemy więcej niż możemy zjeść? Jak wyjaśnia Damian Drąg z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie przyczyną jest podświadome kultywowanie tradycji świątecznego obżarstwa. - Dawniej takie obrzędowe przejadanie się towarzyszyło wszystkim przełomowym okresom w roku: chrzcinom, weselom, zaduszkom i oczywiście Wielkanocy. Miało sprawić, że jedzenia nie zabraknie nam przez cały rok - wyjaśnia etnograf. - Tyle że wtedy ludzie nie wyrzucali żywności, bo przed świętami faktycznie pościli przez 40 dni. A kto dziś odmawia sobie czegokolwiek poza słodyczami?

Przetwarzaj lub podziel się

Jak szacują pracownicy banków żywności, co najmniej jedna czwarta zmarnowanego jedzenia to skutek złego gospodarowania zapasami, gromadzonymi w domowych spiżarniach. Można tego uniknąć właściwie przechowując jedzenie.

- Wszystkie potrawy trzymajmy w folii lub pod przykrywką garnka. Odgrzewamy nie całość, ale taką ilość, jaką jednorazowo zjemy - radzi dyrektorka PBŻ.

Po ugotowaniu lub podgrzaniu żywność należy szybko schładzać do temperatur 4-6 st. C. Nie powinno się jej trzymać przez wiele godzin np. na stygnącej płycie kuchenki elektrycznej. Wyrzucania żywności można też uniknąć przygotowując dania z tego, co nam zostało. Przepisy znajdziemy na stronie niemarnuje.pl. Ci, którzy niezepsutą żywnością chcą się podzielić z innymi mogą zgłaszać się do Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie lub placówek towarzystwa im. św. Brata Alberta. - U nas nie zmarnuje się nawet okruszek chleba - zapewnia jego prezes.

Rząd robi poduszkę na ewentualne spowolnienie gospodarcze

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3