Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstaje wschodni szlak kulinarny m.in. na Podkarpaciu. Będziemy promować tradycyjną żywność

Małgorzata Froń
materiały UM
Duży może więcej - zgodnie z tą zasadą regiony wschodniej Polski - podkarpackie, lubelskie i podlaskie połączyły swoje siły, aby wspólnie promować regionalną tradycyjną żywność oraz jej producentów. „Na szlaku kulinarnym wschodniej Polski” - tak nazwane zostały wspólne działania regionów. Konferencja na ten temat była częścią Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej.

O tym, co już się udało i co jeszcze będzie częścią projektu, mówili członkowie zarządów trzech województw: Lucjan Kuźniar, członek zarządu województwa podkarpackiego, Grzegorz Kapusta, wicemarszałek województwa lubelskiego i Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego.

 - Inicjatywa utworzenia tego szlaku to wynik trójstronnych rozmów między naszymi regionami - mówił Lucjan Kuźniar. - Regionami, które są do siebie podobne, mamy pewne tradycje nie tylko kulturowe, ale i kulinarne. Mamy wielonarodowość, stąd też ogromne bogactwo w dziedzinie właśnie kulinarnej. Żeby to wykorzystać, żeby móc zapro-mować tę tradycyjną żywność i zachęcić do odwiedzania naszych regionów, powstała właśnie ta inicjatywa. Myślę, że w trójkę będzie nam łatwiej - zaznaczył Kuźniar. 

Pierwsze efekty współpracy już są. Premierowe spotkanie na kulinarnym szlaku, gdzie prezentowano kulinaria z trzech regionów, odbyło się w Bychawie na Lubelszczyźnie.

 

- Impreza odbyła się w ostatni weekend maja i przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Było na niej około 15 tysięcy osób i około 80 producentów - mówił Grzegorz Kapusta. - Z województwa lubelskiego było tych producentów około 60, a z województw podkarpackiego i podlaskiego po ok. 10. Jak na początek, to można powiedzieć, że efekt naszych działań jest bardzo dobry. Sam projekt pokazuje, że można współpracować i promować oprócz atrakcji turystycznych to, co jest taką przysłowiową szczyptą soli, czyli  właśnie dziedzictwo kulinarne. 

Stefan Krajewski dodał, że ta inicjatywa to sposób na pokazanie tego, co my mamy, a co macie wy. - I nie chodzi tutaj o konkurencję, tylko o wspólne działanie, a w przy-szłości może dołączą do nas kolejne regiony - przewidywał Krajewski. 

W Kresowej Osadzie w  Baszni Dolnej 7 sierpnia odbędzie się kolejna impreza z cyklu „Na szlaku kulinarnym wschodniej Polski”. Będzie ona częścią Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła. Producenci regionalnych wiktuałów konkurować będą w różnych kategoriach o tytuł najsmaczniejszych miodów i jadła. 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24