MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj menu sylwestrowych balów w Krasiczynie i Przemyślu

Dariusz Delmanowicz
Za kilka godzin stoły zapełnią się sylwestrowymi przysmakami.
Za kilka godzin stoły zapełnią się sylwestrowymi przysmakami. Fot. Dariusz Delmanowicz
Smalec, ogórki, salceson, ale również schab faszerowany śliwką, polędwica z dzika z sosem truskawkowym. Tych i innych specjałów spróbują dzisiejszej nocy uczestnicy balu sylwestrowego w renesansowym zamku w Krasiczynie.

Do północy po zamkowych komnatach przechadzać się będą historyczne postacie. "Pozwolą przymierzyć się do szabli oraz nie odmówią, kiedy, ktoś zaprosi je do wspólnego zdjęcia" - zapewniają organizatorzy.

Z pewnością wśród gości pojawi się Biała Dama, a wystrzał z muszkietu obwieści im nadejście nowego roku. Na zaproszenie gospodarzy do Krasiczyna przyjechali kozacy kuglarze, którzy dadzą pokaz swoich umiejętności.

W tą wyjątkową noc uczestnikom balu serwowana będzie m.in. zupa myśliwska podana w czarce chlebowej, pieczeń wieprzowa po jaśnie pańsku, płonący sorbet z owoców leśnych.

Na stołach znajdą się faszerowane przepiórki, bażanty, sandacze, potrawy z zająca i królika, a także dania ze staropolskiej, typowo chłopskiej kuchni: smalec, ogórki, salceson, kaszanka.

Z dobrym wojakiem Szwejkiem i jego kompanami spotkają się natomiast uczestnicy balu sylwestrowego w hali sportowej w Przemyślu. Impreza organizowana jest w scenerii Twierdzy Przemyśl.

Gościom podany zostanie m.in. schab po przemysku, karkówka z pieca, sałatka szwejkowska i smalec ze skwarkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24